RI&E betekenis

Wat betekend RI&E? Het is de afkorting voor Risico-Inventarisatie en Evaluatie en brengt in kaart welke arbeidsrisico’s medewerkers binnen uw bedrijf lopen. Het doel van dit hulpmiddel is het aantal arbeidsongevallen beperken. Er gebeuren namelijk dagelijks nog steeds erg veel ongelukken op de werkvloer. Een RI&E is van toepassing binnen alle sectoren, echter is het belang in sommige sectoren groter dan in andere. Zo ligt het aantal bedrijfsongevallen in de bouwsector een stuk hoger dan in andere sectoren. 

Een RI&E zou een grote bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van arbeidsongevallen. Hierom is een RI&E verplicht gesteld voor ieder bedrijf vanuit de overheid. Echter zien we vaak dat veel bedrijven dit nog niet op orde hebben en in een hoop gevallen zelfs niet weten. Dit is overigens ook het verschil van een RI&E ten opzichte van andere veiligheidscertificaten zoals ISO 45001 en VCA certificering. Deze certificaten zijn (nog) niet verplicht. De Veiligheidsladder is in sommige situaties verplicht.

Lees ook: Safety Culture Ladder verplicht in de bouw per 2022

RI&E maken, hoe werkt dat?

Doorgaans bestaat een RI&E maken uit een vijftal stappen. Natuurlijk verschillen de stappen per organisatie die een RI&E uitvoert. Maar globaal gezien zijn dat de volgende: 

  1. Risico’s inventariseren – Tijdens de eerste stap wordt er kritisch gekeken naar alle processen en taken binnen een bedrijf. Hieruit volgt een inventarisatie rapport met alle potentiële risico’s.
  2. Risico’s evalueren – In de tweede stap wordt er een evaluatie gemaakt van alle geïnventariseerde risico’s uit stap één. Deze worden geordend op risicofactor. Hierbij staan de grootste risico’s bovenaan de lijst en logischerwijs de laagste risico’s onderaan.
  3. PVA maken – Aan de hand van de lijst uit stap twee wordt er een plan van aanpak (PVA) opgesteld. In dit plan wordt concreet beschreven welke maatregels er worden genomen om de gevonden risico’s te verkleinen. Ook wordt er gekeken naar wat de kosten van iedere maatregel zijn. 
  4. Optioneel: Toetsing van het PVA – Er kan na het maken van het PVA gekozen worden om deze te toetsen bij een Arbodienst of Arbodeskundige. Zo weet u zeker of u de juiste keuzes heeft gemaakt. 
  5. PVA uitvoeren – In de laatste stap is het tijd voor actie. Het gemaakte (en eventueel getoetste) plan van aanpak wordt in de praktijk gebracht. Alle maatregelen en aanpassingen worden doorgevoerd met als doel het aantal risico’s verminderen op de werkvloer. 

Het klinkt wellicht makkelijker dan het in de praktijk is, maar als u de bovenstaande stappen volgt kunt u een RI&E maken. Uiteraard is het ook mogelijk om hiervoor externe hulp in te schakelen. DPS heeft veel ervaring met het maken van RI&E’s. Zo kunnen wij u hierin volledig begeleiden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst