Wat is een HLS structuur
Een HLS structuur is een High Level Structure voor managementsystemen. Dit is een internationaal erkende structuur die door de International Organization for Standardization (ISO) is vastgesteld. Deze structuur geeft aan hoe een managementsysteem moet worden opgebouwd en welke onderdelen hierin aanwezig moeten zijn. Het is het uitgangspunt voor de ISO-normen ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001.
Deze nieuwe structuur is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle managementsystemen op dezelfde manier zijn opgebouwd. Dit maakt het makkelijker om ze met elkaar te vergelijken en te certificeren. Daarnaast maakt het ook makkelijker om bestaande systemen aan te passen aan de nieuwe norm.
De High Level Structure bestaat uit 7 kerneisen:
- Leiderschap: Een goed managementsysteem heeft een heldere en inspirerende visie van de organisatie nodig. Dit betekent dat de leidinggevenden een gemeenschappelijke visie moeten ontwikkelen en uitdragen die door alle medewerkers wordt begrepen en gedeeld.
- Risicomanagement: Een goed managementsysteem moet een aanpak hebben voor het identificeren, beoordelen, beheersen en monitoren van risico’s. Dit helpt de organisatie om haar doelstellingen te bereiken en problemen te voorkomen of op te lossen als ze zich voordoen.
- Compliance management: Een goed managementsysteem moet ervoor zorgen dat de organisatie voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. Dit betekent dat er procedures en controles moeten zijn om ervoor te zorgen dat de organisatie zich aan de wet houdt.
- Procesmanagement: Een goed managementsysteem moet ervoor zorgen dat alle processen in de organisatie soepel verlopen. Dit betekent dat er duidelijke afspraken moeten zijn over wie wat doet, hoe dingen gedaan moeten worden, etc.
- Verbetermanagement: Een goed managementsysteem moet continu verbeteren. Dit betekent dat er systematisch gekeken moet worden naar wat er beter kan en dat er actief gestuurd wordt op het bereiken van die verbeteringen.
- Borging en aantoonbaarheid: Een goed managementsysteem moet ervoor zorgen dat alles op de juiste manier worden uitgevoerd en geborgd. Dit betekent dat er procedures en controles moeten zijn om te checken of alles correct gebeurt.
Voordelen van een HLS structuur
Een van de voordelen van een HLS structuur is dat het ervoor zorgt dat alle betrokken partijen binnen een project duidelijk weten wat er van hen wordt verwacht. Doordat er heldere afspraken zijn gemaakt over de werkwijze, kunnen er geen misverstanden ontstaan over de uitvoering van het project. Ook weet iedere betrokkene precies welke rol hij of zij heeft binnen het project en wat de verantwoordelijkheden zijn. Dit draagt weer bij aan een soepel verlopend project.
Een ander voordeel van een HLS structuur is dat het ervoor zorgt dat er minder fouten worden gemaakt. Dit komt doordat alles duidelijk is vastgelegd en er geen ruimte is voor interpretatie. Doordat er minder fouten worden gemaakt, bespaart dit weer tijd en kosten.
Een bestaand managementsysteem aanpassen naar de HLS structuur
Een bestaand managementsysteem kan worden aangepast aan de HLS structuur door middel van een gap-analyse. Tijdens zo’n analyse wordt gekeken naar wat er nodig is om aan de nieuwe norm te voldoen. Vervolgens kan er een plan van aanpak worden gemaakt om het systeem aan te passen.
Laat DPS u helpen!
Diks Process Support kan u help bij het uitvoeren van een gap-analyse en het maken van een plan van aanpak. Wij beschikken over vele jaren ervaring met het implementeren en certificeren van managementsystemen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Geheel gratis en vrijblijvend!
Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.
- Snelle doorlooptijd
- Jarenlange ervaring
- Meetbaar succes
- Praktische ondersteuning