Wat is een KAM systeem

KAM is de afkorting voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Een KAM systeem is dus een systeem op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu. Maar wat houdt zo’n systeem nou in? Als we het over systemen hebben, bedoelen we vrijwel altijd een managementsysteem. Als we het over alleen kwaliteit hebben, bedoelen we bijna altijd een kwaliteitsmanagementsysteem of kwaliteitssysteem. Zo’n KAM systeem kan in de praktijk vaak worden door vertaald in slimme KAM software, met alle benodigdheden om bedrijfsprocessen eenvoudiger te beheersen en controleren. 

persoon geeft 5 sterren beoordeling op tablet

KAM managementsysteem

Een managementsysteem bestaat in principe uit alle zaken die u intern heeft geregeld en opgezet. Het systeem geeft een weergave van uw hele organisatie en hoe u met zaken omgaat. Een KAM managementsysteem kan er als volgt uitzien:

  • Slimme software voor procesmanagement.
  • Logische structuur waarbij documenten altijd en overal beschikbaar zijn.
  • Dynamische risico-inventarisatie op basis van verschillende methodieken.
  • Slimme formulieren om op eenvoudige wijze informatie te registreren en verzamelen.
  • Rapportages van bedrijfsresultaten met dynamische grafieken.

De bovenstaande functionaliteiten dragen bij aan het waarborgen en verbeteren van de interne processen in uw organisatie. Bovendien kan een KAM managementsysteem u helpen bij het behalen of behouden van bedrijfsnormen zoals de ISO 9001 certificering voor kwaliteit, de ISO 45001 certificering voor veiligheid of de ISO 14001 certificering voor milieu. Bij het behalen en onderhouden van zo’n norm is het zaak dat sommige processen worden gewaarborgd in een KAM-systeem.

KAM systeem: zelf doen of uitbesteden?

Het belang van een KAM systeem is duidelijk, het heeft grote voordelen. De vraag is echter of u het zelf gaat doen of neerlegt bij een externe partij. Indien u ervoor kiest om zelf KAM te beheersen en controleren, zal u een KAM-coördinator of KAM-manager moeten aanstellen. Dit kost vaak aardig wat tijd en dus ook geld. Door te kiezen voor KAM software haalt u gewoon de kennis in huis zonder dat het u onnodige FTE kost. 

Lees ook: 10 redenen waarom KAM uitbesteden voordeliger is

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst