Wat is een werkplekinspectie?

Een werkplekinspectie is, zoals de naam al doet vermoeden, een controle van de werkplek op veiligheid en of deze voldoet aan de geldende normen, wetten en regels. Door werkplekinspecties uit te voeren, kunnen potentiële onveilige situaties in een vroeg stadium worden opgespoord en wordt het risico zoveel mogelijk beperkt. Voor VCA gecertificeerde bedrijven zijn periodieke werkplekinspecties sowieso verplicht gesteld. Zo’n inspectie gebeurt aan de hand van een checklist die is afgestemd op uw bedrijf. In de volgende paragraaf vertellen we u daar meer over het uitvoeren van een werkplekinspectie.

medewerker met helm die een checklist af gaat

Werkplekinspectie uitvoeren

Het uitvoeren van werkplekinspecties kan op verschillende manieren. Vroeger werd het voornamelijk schriftelijk gedaan via een papieren checklist, tegenwoordig zien we steeds vaker dat het ook digitaal kan. Hiervoor heeft u wel speciale software nodig, gelukkig DPS kan u hiervan voorzien. Onze KAM software is namelijk ideaal dagelijkse werkinspecties. Een van de voordelen aan digitale werkplekinspecties is dat het veel efficiënter en overzichtelijker is. Bovendien kunnen medewerkers ten alle tijden bij de data kunnen via een smartphone, tablet of pc. 

Lees ook: Werkplekinspecties hoeven niet lastig te zijn

Het uitvoeren van een werkplekinspectie werkt zowel digitaal als schriftelijk ongeveer hetzelfde. Allereerst stelt u een checklist op met alle potentiële risico’s waar u tegenaan kunt lopen gedurende de werkdag. Vervolgens doorloopt u deze checklist tenminste één keer per maand. Komt u zaken tegen waarover u twijfelt? Dan is dit het moment om er iets aan te doen. In de laatste stap staat opvolgen van de inspecties centraal. Hierbij creëert u actiepunten aan de hand van de rapportages. 

Bent u al bezig met werkplekinspecties?

Bent u actief in een sector waarin veel ongelukken gebeuren? Dan is het zeker aan te raden om werkplekinspecties onderdeel te maken van uw maandelijkse processen. U dringt het aantal bedrijfsongevallen terug en brengt het ziekteverzuim omlaag, waardoor u uiteindelijk geld bespaart. Bovendien geeft u met periodieke werkplekinspecties een goed signaal af richting potentiële medewerkers en partners. 

Wilt u hulp bij het opzetten van een dergelijk proces? DPS heeft veel ervaring op het gebied van Arbo en veiligheid. Neem contact op of vraag een adviesgesprek aan en we denken graag met u mee over de mogelijkheden voor uw situatie.

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst