Wat is de SSVV?

SSVV is een afkorting voor de Stichting Samenwerken voor Veiligheid. Deze stichting is verantwoordelijk voor de VCA. In verschillende sectoren vormen zij daarmee de norm op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De SSV zorgt ervoor dat de VCA zich optimaal ontwikkelt en goed wordt geïmplementeerd.

Stichting Samenwerken voor Veiligheid

De stichting bestaat uit het Centraal College van Deskundigen VCA en het SSVV-bureau. In het verlengde hiervan bevinden zich VCA Infra, Stichting Examenkamer, erkende certificatie-instellingen en erkende examencentra. De VCA Infra beheert in opdracht de contacten met de erkende examencentra, ziet toe op de kwaliteit hiervan en distribueert de VCA-examens. De Stichting Examenkamer houdt het toezicht op het afnemen van de examens.  Oftewel: de SSVV beheert de VCA en streeft er daarmee naar het werken in een risicovolle omgeving veiliger en gezonder te maken. Er zijn 24 brancheorganisaties waarin de VCA geldt bij de stichting aangesloten. Samen kijken zij naar het beleid dat gevoerd moet worden. Waar nodig, passen zij de regels aan. De Stichting Samenwerken voor Veiligheid handhaaft de naleving van de VCA niet. Dat doet de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Al werken deze partijen wel veel met elkaar samen. Maar wat houdt de VCA nu precies in?

VCA en SSVV

Met een VCA-certificaat toont u aan dat er binnen het bedrijf op een veilige en verantwoorde manier werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. U bent dan bekend met de wet- en regelgevingen betreft veiligheid, kunt onveilige situaties op de werkvloer herkennen en arbeidsongevallen voorkomen. De VCA is onder te verdelen in ‘VCA VOL’ en ‘VCA BASIS’. VCA VOL is een diploma dat gericht is op leidinggevend personeel en ZZP’ers. VCA BASIS is juist gericht op medewerkers: zij leren hoe zij veilig en gezond kunnen werken als de leidinggevende niet in de buurt is. Deze certificering is relevant voor mensen die werken in de bouwkunde, civiele techniek, elektrotechniek, procesbesturing en technische diensten. De SSVV zorgt voor een goede invulling hiervan.

Certificering en examen

Wilt u zich VCA laten certificeren? Dan moet u een examen afleggen bij een door de SSVV erkend centrum. Dit examen bestaat uit vragen over diverse onderwerpen gerelateerd aan veiligheid. Hierbij moet u begrippen aan betekenissen koppelen, via afbeeldingen risicovolle situaties herkennen en antwoord geven op bepaalde stellingen. Om dit examen goed te doorlopen is het verstandig voorafgaand een cursus te volgen. Dat kan bij Diks Process Support. Onze opleiders hebben jarenlange ervaring en kunnen er daardoor voor zorgen dat het behalen van het diploma een stuk eenvoudiger wordt. Bent u benieuwd naar onze VCA-trainingen? Bekijk dan hier wat we voor u kunnen doen, of neem vrijblijvend contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst