Wat is de CO2-Prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder is een certificering die gebruikt wordt om bedrijven te stimuleren en belonen voor hun inspanningen op het gebied van CO2-reductie. Met het bijbehorende managementsysteem kan uw bedrijf de prestaties op het gebied van duurzaamheid meten, beheren en verbeteren

Waarom een CO2-Prestatieladder certificering?

De certificering CO2-Prestatieladder helpt uw bedrijf duurzaam te ondernemen. Echter is het ook commercieel interessant. Door aan te tonen dat u innoverend en duurzaam onderneemt, komt u de gehele keten en branche ten goede. Dat is gunstig voor het bedrijfsimago, waardoor u de kansen voor nieuwe samenwerkingen vergroot! Om gecertificeerd te worden, moet er volgens de CO2-Prestatieladder een CO2-managementsysteem opgezet worden. Dit systeem wordt vervolgens getoetst, waarna u het certificaat van het passende niveau ontvangt.

De vijf niveaus

Bij de CO2-Prestatieladder certificering worden bedrijven getoetst op basis van hun prestaties op het gebied van inzicht, Koolstofdioxide-reductie, transparantie en participatie. De ladder bestaat uit vijf treden, waarbij de eisen per trede strenger worden. Een hoger niveau geeft aan dat het bedrijf meer gevorderde en ambitieuze maatregelen neemt om de CO2-uitstoot te verminderen. Bedrijven die op een hoger niveau gecertificeerd worden, zijn automatisch gecertificeerd voor de onderliggende niveaus. De niveaus in een notendop:

Niveau 1 – Inzicht: Het bedrijf heeft inzicht in zijn eigen CO2-uitstoot en stelt een CO2-footprint op.

Niveau 2 – CO2-reductie: Het bedrijf formuleert doelstellingen voor het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook ontwikkelen ze maatregelen om deze doelstellingen te behalen.

Niveau 3 – Transparantie: Het bedrijf communiceert actief over de CO2-uitstoot en reductiedoelstellingen naar de buitenwereld. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een duurzaamheidsverslag of pagina op de website.

Niveau 4 – Participatie: Het bedrijf betrekt leveranciers en ketenpartners actief bij de inspanningen voor CO2-reductie. Het doel hierachter is de gehele keten duurzamer maken.

Is de CO2-Prestatieladder verplicht?

Op dit moment is het niet verplicht. Wel is het zo dat duurzaamheid een steeds belangrijker topic is in Nederland. Als uw bedrijf een CO2-Prestatieladder certificaat heeft, laat u zien dat duurzaamheid binnen het bedrijf hoog in het vaandel staat. Dat levert niet alleen een schoner milieu op, ook concurrentievoordeel! Deze certificering kan helaas zeer tijdrovend en ingewikkeld zijn om zelfstandig te behalen. Diks Process Support kan u hierbij helpen. Lees hier meer over onze aanpak en neem gerust contact met ons op!

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst