Wat is ergonomie?

Ergonomie is de wetenschap die zich bezighoudt met de belasting op het lichaam tijdens het werk, vooral in werksituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet). Dit begrip omvat het hele gebied van een optimale werkplek. Van een goede bureaustoel tot een efficiënt werkproces in de keuken van restaurant. Een juiste werkhouding levert een essentiële bijdrage aan veiligheid en gezondheid.

4 soorten ergonomie

Ergonomie wordt in 4 specialisaties onderscheiden:
Fysieke ergonomie: Richt zich vooral op menselijke afmetingen en verhoudingen en verrichtingsleer. Denk hierbij aan werkhoudingen, werkplekinrichting en repeterende bewegingen.

Cognitieve ergonomie: Richt zich op mentale processen, zoals geheugen, denken en motorische reacties. Hierbij wordt gekeken naar de mentale werkbelasting. Hoe zwaar vindt men het werk? Interactie tussen mens en computer, menselijke betrouwbaarheid en stress.

Taal ergonomie: Richt zich op de verhouding tussen tekst (woordkeuze, alineaopbouw en formuleringen) en tekstdragers (lettertype en -grootte, achtergrond en regelafstand)

Organisatie ergonomie: Richt zich op optimalisering van onder andere organisatiestructuren en -processen, Denk aan werktijden, telewerken en teamwork.

Ergonomie op de werkplek

Een goed ingerichte werkplek kan vele gezondheidsproblemen voorkomen, ongeacht de kwaliteit van het meubilair. Beeldschermwerkers die 8 uur aaneengesloten geconcentreerd werken, kunnen alsnog gezondheidsproblemen ondervinden.
De mens is niet gemaakt om langdurig stil te zitten. Regelmatig bewegen is van cruciaal belang om klachten te voorkomen. Het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde of beperkte handelingen met de armen en handen kan vaak leiden tot RSI/KANS klachten. Langdurig naar ene scherm staren is zeer inspannend voor de ogen. Het langdurig verrichten van werk onder druk met weinig autonomie is geestelijk erg vermoeiend en kan leiden tot stress.

Tips voor een betere werkhouding

Een goede werkhouding is belangrijk voor een veilige en gezonde werkomgeving,
• Neem regelmatig pauze;
• Zorg voor voldoende afwisseling tijdens werk;
• Regelmatig bijscholen: opfriscursus veilig en/of gezond werken;
• Een goede lichamelijke conditie;
• Doe oefeningen om spieren en schouders te ontlasten
• De juiste lichaamshouding aannemen tijdens langdurig zitten of staan.

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst