Wat is de betekenis van VIL-VCU?
VIL-VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU. Het VIL-VCU certificaat is specifiek gericht op personen die werkzaam zijn binnen een uitzendbureau met de verantwoordelijkheid voor het ondersteunen van uitgezonden medewerkers en het waarborgen van een veilige werkomgeving. In de praktijk dienen intercedenten en leidinggevenden van VCU-gecertificeerde bedrijven vaak verplicht het VIL-VCU-certificaat te behalen om te voldoen aan de eisen van de VCU-certificering. Met het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden laat u zien dat u de basiskennis beheerst over veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) en toont u aan dat u deze kennis kunt benutten om ervoor te zorgen dat uw uitzendkrachten veilig en gezond kunnen werken.
Wat leer je bij een VIL-VCU cursus?
VIL-VCU behandelt dezelfde onderwerpen als VCA-VOL, maar richt zich specifiek op het perspectief van de uitzendorganisatie. In vergelijking met VCA-VOL vereist VIL-VCU specifieke kennis, zoals relevante wetgeving, verschillende rollen met betrekking tot in- en uitlenen, en het identificeren van aandachtspunten voor uitgeleende medewerker(s). Daarom is het voor Intercedenten en leidinggevenden binnen een uitzendbureau essentieel om het VIL-VCU certificaat te behalen, ook wanneer je het VCA-VOL certificaat al beheert.
Hoelang is VIL-VCU geldig?
Het VIL-VCU certificaat is 10 jaar geldig. Na deze 10 jaar kunt u weer opnieuw examen doen. De geldigheidsduur van uw diploma controleren kan in het Centraal Diploma Register. Wanneer uw diploma niet in dit register staat is deze niet geldig.
VIL-VCU in het buitenland
Nederland en België hebben een samenwerking op het gebied van VCA. Wegens deze samenwerking heeft België inmiddels precies hetzelfde systeem als Nederland. Nederlandse en Belgische VCA-certificaten (waaronder dus ook VIL-VCU) zijn gelijkwaardig en in beide landen geldig.
Lees ook: Geld besparen met een VCA-systeem
Wat houdt een VIL-VCU cursus bij Diks Process Support in?
U kunt ook bij DPS een VIL-VCU cursus volgen. Deze is inclusief examen en volgt u in een groep van 2 tot 20 personen en zal gewoon bij u op locatie plaatsvinden. De cursus wordt altijd gegeven door een van onze eigen docenten. Dit zijn altijd pragmatische opleiders met een persoonlijke benadering en jaren praktijkervaring.
Op de dag van de cursus zal de docent eerst met de cursisten door de cursusmaterialen heenlopen. Nadat de docent met de cursisten de stof heeft doorgenomen is het tijd voor het examen. Over het examen leest u meer in de volgende alinea.
Hoe ziet een VIL-VCU examen eruit?
Een VIL-VCU examen bestaat net zoals bij VCA-VOL uit 70 vragen. Deze vragen gaan over allerlei soorten onderwerpen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. In totaal kunt u 7.000 punten behalen waarvan u er 4515 (~65%) nodig hebt om te slagen. Denk hierbij aan wet- en regelgeving, de werkplek, inspecties en omstandigheden.
In een VIL-VCU examen kunnen vier verschillende vraagsoorten voorkomen:
Multiple choice: Er zijn in totaal 4 tot 6 antwoorden waar dat u uit kunt kiezen. Het kan zijn dat slechts één antwoord goed is, maar ook dat er meerdere antwoorden juist zijn.
Koppelvraag: Bij dit soort vragen moet u begrippen en de betekenis ervan aan elkaar koppelen.
Vragen met een afbeelding: U krijgt een vraag over een afbeelding waarop een situatie wordt voorgelegd.
Stellingen: Er worden een aantal stellingen voorgelegd waarvan u moet aangeven of ze waar zijn, of juist niet.
Na afloop van het examen krijgt u direct te zien of dat u geslaagd bent of niet.
Heeft de bovenstaande informatie over VIL-VCU uw interesse gewekt? Of heeft u een vraag of iets anders? U kunt vrijblijvend contact opnemen of een adviesgesprek aanvragen met een van onze experts. Zij denken graag met u mee over de mogelijkheden.
Geheel gratis en vrijblijvend!
Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.
- Snelle doorlooptijd
- Jarenlange ervaring
- Meetbaar succes
- Praktische ondersteuning