Geld besparen met een VCA-systeem

Tot op de dag van vandaag gebeuren er helaas nog steeds te veel ongelukken in de risicovolle sectoren waaronder de bouw. Van een te laag veiligheidsbewustzijn onder uw personeel tot middelen in het bedrijf waarvan de keuringsgeschiedenis onduidelijk is. Dit soort zaken kunnen leiden tot serieuze problemen. Gelukkig bestaan er veiligheidssystemen, waaronder het VCA-systeem of de veiligheidsladder, die zorgen dat incidenten binnen organisaties zoveel mogelijk worden beperkt. 

Een VCA-systeem (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) heeft als voornaamste doel om ervoor te zorgen dat er meer veiligheid komt op de werkvloer. Dit is echter niet het enige voordeel dat een VCA-systeem met zich meebrengt. Wist u dat er ook financiële voordelen zitten aan het behalen van uw VCA-certificering. Bent u benieuwd welke? Lees dan gauw verder!

Lees ook: Waarom een VCA-certificering?

Lager ziekteverzuim

Een onderzoek van CBS toont aan dat het ziekteverzuim in Q4 van 2020 al sinds 2002 niet meer zo hoog is geweest. Dit is onder andere een gevolg van het feit dat veiligheid op de werkvloer onvoldoende serieus wordt genomen. Naast dat dit tot hele vervelende situaties kan leiden, heeft dit ook financiële nadelen. Zo mist u niet alleen mankracht op de werkvloer, maar moet u ook nog eens betalen voor de ziektekosten die hierbij komen kijken. Door een VCA-certificering te behalen dringt u het ziekteverzuim terug, waardoor uw personeel minder (langdurig) ziek zal zijn. 

Hogere productiviteit

Dankzij een goed geïmplementeerd VCA-systeem zal automatisch de productiviteit op de werkvloer stijgen. Zoals eerder beschreven zal in een veilige werkomgeving het (langdurig) ziekteverzuim lager zijn, waardoor uw medewerkers minder thuis zitten. Op volle capaciteit zullen de processen binnen uw bedrijf een stuk soepeler verlopen, wat zorgt voor een hogere productiviteit. U mist immers geen mankracht. Dit bespaart niet alleen geld, het zal zelfs geld opleveren!

Hoe kan ik mijn bedrijf VCA certificeren?

Overweegt u om een VCA-certificering te behalen voor uw bedrijf? Wanneer u zelfstandig dit traject in gaat zult u merken dat het een ingewikkeld en tijdrovend proces kan zijn. Daarom bent u bij Diks Process Support bij het juiste adres. Wij hebben jaren ervaring in het begeleiden van bedrijven die arbo en veiligheid, duurzaamheid en kwaliteitscertificaten wilden behalen. 

Een VCA-certificeringstraject bij DPS bestaat uit een aantal stappen. Wij beginnen altijd met een nulmeting, waarbij we door middel van een checklist kijken hoe uw organisatie wordt bestuurd. Vervolgens kijken we wat er precies mist bij de nulmeting en op basis hiervan ontwikkelen we een gestructureerd systeem voor de organisatie. Deze gaan we tijdens een interne audit toetsen aan de VCA, maar ook de persoonlijke wensen van het management. Na de interne audit vragen we het certificaat aan en zal er een externe audit plaatsvinden. Uw organisatie ontvangt de VCA-certificering zodra alles is goedgekeurd. Om te zorgen dat u gecertificeerd blijft, zal DPS door slimme KAM software periodiek samen met u het VCA-systeem evalueren en verbeteren waar nodig.

Neem vrijblijvend contact met ons op als u interesse heeft in het behalen van een VCA-certificering met uw bedrijf. Heeft u voor vragen over dit onderwerp? Ook dan staan wij u graag te woord!

Direct bellen Direct bellen