Wat is een proces?

Processen ziet u overal. Thuis, onderweg, maar ook op het werk. Binnen organisaties bestaat in principe alles uit processen. De betekenis van een proces luidt als volgt: een serie van activiteiten, waarbij uiteindelijk een product of dienst ontstaat. Een bedrijfsproces bevat altijd de volgende kenmerken:

  • Er is altijd input nodig om een proces te kunnen starten. Deze kan komen vanuit een leverancier, interne of externe klant.
  • Er wordt altijd output opgeleverd. Deze wordt ook weer opgeleverd aan de interne of externe klant.
  • Een proces bestaat altijd uit een reeks van opeenvolgende activiteiten en handelingen.
  • Er zijn altijd resources (mensen of machines) nodig bij een proces.

Zoals eerder gesteld bestaat een organisatie met al haar activiteiten uit processen. Voorbeelden hiervan zijn verkoopprocessen, processen voor de controle van kwaliteit of het leveringsproces. Een proces kan binnen één enkele afdeling zijn, maar ook tussen verschillende afdelingen binnen een bedrijf. Het kan zelfs zijn dat er een proces is waarbij meerdere organisaties betrokken zijn.

Hoe de processen zijn ingericht binnen een organisatie kan bepalend zijn voor het succes van de organisatie. Is een proces namelijk niet efficiënt ingericht, dan kost dit tijd en geld. Echter heeft mogelijk ook invloed op andere zaken zoals tevredenheid onder klanten en personeel.

drie personen bekijken grafieken op een tablet

Procesmanagement

Het op orde hebben van uw interne bedrijfsprocessen is dus een bepalende factor voor het succes van uw organisatie. Om meer grip te krijgen op hoe uw processen is procesmanagement in het leven geroepen. Bij procesmanagement worden alle belangrijke processen zoveel mogelijk gestandaardiseerd, zodat er een constante kwaliteit van de producten of diensten kan worden gegarandeerd. Zo wordt er bij procesmanagement een systeem opgezet waarbinnen er continu verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. 

Meer controle op uw processen

Heeft het bovenstaande uw aandacht getrokken en wilt u ook meer controle krijgen over uw processen? Diks Process Support kan u hierbij helpen. Wij hebben veel ervaring in het optimaliseren en beschrijven van bedrijfsprocessen. Doordat iedere situatie en organisatie anders is, maken wij altijd gebruik van een gepersonaliseerde aanpak.

U kunt vrijblijvend een adviesgesprek inplannen en wij denken graag met u mee over de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst