Wat is de Governance Code Veiligheid in de Bouw

De Governance Code Veiligheid in de Bouw (ook wel GCVB) is een initiatief van diverse ondernemingen en opdrachtgevers in de bouwsector. Dit initiatief is in 2014 opgericht doordat de jaarlijkse hoeveelheid dodelijke slachtoffers in de bouwsector vele malen hoger is dan in andere sectoren. In de GCVB hebben deelnemende organisaties gezamenlijke kernwaarden en uitgangspunten op het gebied van veiligheidscultuur en gedrag vastgelegd. Het doel van de code is om het aantal bedrijfsongevallen in de gehele bouwketen terug te dringen.

Veiligheid in Aanbesteding (ViA) en Veiligheidsladder

Als u de GCVB heeft ondertekend, conformeert u zich automatisch ook voor de ‘Veiligheid in Aanbesteding’ afspraak. Bij de ViA staat veiligheidsbewustzijn centraal. Volgens de GCVB is dit een van belangrijkste aspecten op het gebied van veiligheid. Het veiligheidsbewustzijn is namelijk vaak op een veel te laag niveau. In de ViA is afgesproken dat vanaf 1 januari 2022 veiligheidsbewustzijn een verplichting is bij aanbestedingen en/of contracten. 

 

Dit is concreet gemaakt door trede 2 van de Veiligheidsladder verplicht te stellen sinds 1 januari 2022. Dit is een beoordelingsmethode van veiligheidsbewustzijn die is opgebouwd uit verschillende trede. Hoe hoger de trede, hoe beter het veiligheidsbewustzijn is binnen een organisatie. Globaal bestaat de Veiligheidsladder uit de volgende stappen:

 • Veiligheidsladder trede 1: Pathologisch 
 • Veiligheidsladder trede 2: Reactief 
 • Veiligheidsladder trede 3: Berekenend 
 • Veiligheidsladder trede 4: Proactief
 • Veiligheidsladder trede 5: Vooruitstrevend 

Redenen om de GCVB te ondertekenen

De Governance Code Veiligheid in de Bouw is niet verplicht. Er zijn wel genoeg redenen om eraan deel te nemen:

 • Meer veiligheid op de werkvloer – De belangrijkste reden om deel te nemen is het terugdringen van (dodelijke) incidenten op de werkvloer. De GCVB heeft de Veiligheidsladder verplicht gesteld vanaf trede 2 sinds 1 januari 2022. Dit hulpmiddel biedt de juiste kaders om uw veiligheidscultuur te verbeteren.
 • Commerciële voordelen – Het ondertekenen van de GCVB biedt ook commerciële voordelen. Bij het inschrijven voor nieuwe projecten wordt de verplichte Veiligheidsladder vaak meegenomen door bedrijven die deelnemen aan de GCVB. Dit betekent dat u een voordeel heeft en opzichte van concurrenten die hier niet voor zijn gecertificeerd.

Certificeren voor de Veiligheidsladder

Wilt u zich certificeren voor de Veiligheidsladder? DPS kan u hierin ondersteunen. Wij zijn ervaren met dergelijke certificeringstrajecten. Het voordeel aan een certificeringspartner is dat u niet volledig in het diepe wordt gegooid. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

 • Snelle doorlooptijd
 • Jarenlange ervaring
 • Meetbaar succes
 • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst