Wat is een BHV-plan?

Het BHV-plan wordt ook wel het bedrijfsnoodplan genoemd en is een veiligheidshulpmiddel dat net zoals RI&E of VCA, bij veel organisaties aanwezig is. In dit plan staat schriftelijk vastgelegd hoe de bedrijfshulpverlening (BHV) is geregeld binnen een bedrijf en welke maatregelen er zijn genomen. In dit artikel leggen we u uitgebreid uit wat het is en of het verplicht is.

Wat staat er in een BHV-plan?

Een BHV-plan bevat onder meer alle belangrijke handvaten en informatie die nodig is bij het geval van een incident, maar ook om te zorgen dat incidenten zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit begint bij organisatiegegevens en belangrijke telefoonnummers, maar ook het aantal BHV’ers (de medewerkers die een BHV-cursus hebben afgerond). Van deze BHV’ers staan ook de contactgegevens opgeschreven, zodat iedereen weet hoe ze deze personen het beste kunnen bereiken in geval van nood. Verder vindt u de BHV-functie, de beschikbaarheid, de bereikbaarheid, de gevolgde trainingen en de oefeningen van de BHV’ers in het BHV-plan. 

Naast alle essentiële informatie van de BHV’ers vindt u in een BHV-plan ook:

  • Welke BHV-materialen aanwezig zijn
  • Alarmering 
  • Instructies voor medewerkers bij een incident
  • Noodkaarten en plattegronden met voorbeelden
  • Registratieformulier voor incidenten
drie personen op een bouwplaats in gesprek

Is het BHV-plan verplicht?

Een veelvoorkomende vraag over het is of deze verplicht is bij organisaties. Momenteel bestaat er geen wettelijke verplichting voor het BHV-plan. Echter is dit wel aan te raden voor de meeste organisaties. Zelfs als uw personeel niet op dagdagelijkse basis in aanraking komt met grote risico’s, is het hebben van een BHV-plan een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan wat te doen bij brand. Dit zijn zaken die u vastlegt in een BHV-plan.

Het is belangrijk dat de medewerkers van een organisatie waar het BHV-plan aanwezig is, op de hoogte zijn van wat erin staat. Hierdoor weet iedereen hoe hij of zij moet handelen bij een ongeval of incident. Dit kunt u bereiken door in een BHV-overleg met alle betrokkenen het plan door te nemen en te zorgen dat het plan altijd o peen centrale plek binnen de organisatie te vinden is. Hierdoor kan iedereen er snel bij op het moment dat er een incident plaatsvindt

Hulp nodig met het maken van uw BHV-plan?

Heeft het bovenstaande uw interesse gewekt en wilt u graag aan de slag met uw eigen BHV-plan, maar weet u niet hoe? Diks Process Support heeft veel ervaring op het gebied van Arbo en veiligheid. Wij kunnen u ondersteunen bij het opstellen van uw eigen BHV-plan. Dit zou kunnen via interim support, waarbij een van onze specialisten tijdelijk intern bij uw organisatie komt meekijken. Een andere optie is via Virtual Support. Deze optie heeft lagere kosten doordat we bij Virtual Support ondersteuning op afstand kunnen bieden. Het is wel essentieel dat er al BHV’ers aanwezig zijn. Is dit niet het geval? DPS is ook gecertificeerd in het bieden van BHV trainingen op maat. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en wij helpen u graag verder!

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst