Wat is een Taak Risico Analyse

Een Taak Risico Analyse (ook wel afgekort als TRA) is een risicobeoordeling die plaatsvindt ruim voordat de taak daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Deze beoordelingsmethode wordt voornamelijk toegepast bij risicovolle taken en heeft als doel om de gezondheid en veiligheid van de uitvoerenden zeker te stellen. Met name in sectoren waar veel risicovol werk wordt uitgevoerd, zoals de bouwsector, is het gebruik van Taak Risico Analyses veelvuldig terug te zien. Het verschil tussen een RI&E (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) en een TRA is dat een RI&E overkoepelend is voor de TRA. De TRA is dus een onderdeel van de RI&E. Tot slot zouden we kunnen stellen dat een TRA wordt uitgevoerd voor bijzondere werkzaamheden die niet op reguliere basis plaatsvinden. 

Enkele voorbeelden van activiteiten waarbij een TRA van toegevoegde waarde kan zijn:

  • Werken op grote hoogte.
  • Werken met hoogspanning.
  • Werken met een machine die gehuurd is.
  • Rijden met een (vork)heftruck.
De datum voor de verplichte doorstroming van de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Lees verder.

Het doel van een Taak Risico Analyse

In veel risicovolle sectoren vinden er nog steeds te veel (fatale) ongevallen plaats. Een hoop van deze ongevallen komen voort uit onzorgvuldig te werk gaan. Er zijn verschillende systemen en certificeringen op het gebied van Arbo & Veiligheid (denk aan RI&E, VCA, ISO 45001 en de Safety Culture Ladder) om het aantal bedrijfsongevallen terug te dringen. Ook de TRA draagt hieraan bij. Deze praktische checklist heeft als doel om risico’s (en ook ongevallen) te verminderen. Dankzij een TRA die goed wordt bijgehouden worden medewerkers zich bewust van alle potentiële gevaren die werkzaamheden met zich meebrengen. Bovendien weten medewerkers ook welke maatregelen ze moeten treffen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden. Dit alles draagt bij aan het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers.

Taak Risico Analyse voorbeeld

Een Taak Risico Analyse kan worden opgesteld op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een fysieke checklist, maar het kan ook digitaal. Bij DPS bieden wij speciale KAM software aan die de mogelijkheid biedt om een digitale Taak Risico Analyse uit te voeren. Dit heeft als voordelen dat u altijd en overal bij de checklists kunt op één centrale plek, het mooi en overzichtelijk wordt bijgehouden en dat het onderhouden van de TRA een stuk laagdrempeliger is dan bij fysieke checklist. Deze software werkt namelijk op uw telefoon, tablet of werkcomputer.

twee personen achter een laptop en een wijst naar het scherm

Hoe kan ik een TRA opstellen?

Bent u geïnteresseerd in een TRA, maar weet u niet zo goed waar u moet beginnen? DPS kan u hierbij helpen. Wij zijn gespecialiseerd in Arbo en Veiligheidsvraagstukken. Neem gerust contact op of vraag een adviesgesprek aan en wij ondersteunen u graag bij het opstellen van uw persoonlijke Taak Risico Analyse!

Adviesgesprek aanvragen

Geheel gratis en vrijblijvend!

Laat uw gegevens achter en we benaderen u voor een passend traject.

  • Snelle doorlooptijd
  • Jarenlange ervaring
  • Meetbaar succes
  • Praktische ondersteuning
Adviesgesprek aanvragen

Bekijk ook onze andere begrippen

Terug naar begrippenlijst