Vallen van hoogtes en risico’s in uitgravingen zijn oorzaken van dodelijke arbeidsongevallen. De gevolgen van blootstelling aan procesmatig gegenereerd kwartsstof zijn ook niet mals. Op termijn kunt u hier ernstige longaandoeningen of zelfs longkanker aan overhouden. Geen wonder dat de Arbeidsinspectie hier op bouwplaatsen in België extra aandacht aan gaf. Deze ongevallen kunnen namelijk eenvoudig voorkomen worden met een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).
Schokkende resultaten Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie ontdekte dat bijna 50 procent van de inbreuken op bouwplaatsen te maken hadden met het risico op vallen van hoogte. Het is oorzaak nummer één van de meest ernstige arbeidsongevallen. Schokkend, maar eigenlijk niets nieuws: in april bleek voor de zoveelste keer een zonnepaneelinstallateur van het dak te zijn gevallen. Lees ons blog daarover hier. De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg adviseert de bouwsector daarom nu opnieuw dringend adequate en collectieve preventiemaatregelen te nemen om vallen van hoogte te voorkomen. Maar niet alleen het vallen van hoogte is een probleem. Uit de inspectie blijkt namelijk ook dat 24 procent van de vastgestelde inbreuken te maken heeft met tekorten aan steigerconstructies, onvolledige vloeren en één of meerdere ontbrekende leuningen. Deze inbreuken en nog veel andere kunnen voorkomen worden met preventiemaatregelen. Om deze op te stellen, is het van belang een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te doen.
Wat is de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)?
De titel zegt het eigenlijk al: een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) brengt de veiligheidsrisico’s van werknemers in kaart. Deze inventarisatie kan schriftelijk vastgelegd en getoetst worden door een Arbodeskundige. Onderdeel van deze inventarisatie is een plan van aanpak, waarin beschreven staat hoe een organisatie in de praktijk omgaat met deze risico’s. Bij een RI&E wordt dus bijvoorbeeld die ontbrekende leuning ontdekt, waarna een nieuwe leuning als actiepunt wordt opgesteld. Deze inventarisatie levert dus een grote bijdrage aan een betere veiligheid. De RI&E is daarom verplicht voor ieder bedrijf, maar toch zijn er veel bedrijven die deze niet op orde hebben of dit niet weten. Aanvullende veiligheidscertificaten, zoals de ISO 45001 en VCA , zijn niet verplicht. Certificering voor de Veiligheidsladder is ook nog niet verplicht, maar daar heeft Bouwend Nederland onlangs wel een dringend advies voor gegeven. U leest hier waarom.
Een gegarandeerd veilige werkplek
Diks Process Support kan u helpen bij het behalen van de RI&E, al raden wij u alvast aan hierna een VCA bedrijfscertificering te behalen. Deze certificering geeft een concrete invulling aan de maatregelen die u bij de Risico-Inventarisatie en Evaluatie heeft opgesteld. Daarvoor moeten uw medewerkers echter wel een VCA persoonscertificering halen. Bij deze certificeringen kan Diks Process Support u ook helpen. Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan, dan helpen wij uw werkplek veiliger te maken!