De datum voor de verplichte doorstroming van de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) is uitgesteld. In plaats van dat u op 1 januari 2025 van trede 2 naar trede 3 moet treden, geldt deze eis nu vanaf 1 juli 2026. De reden hiervoor? Er is geen goed alternatief voor het Approved Self Assessment (ASA), het lichtste bewijsmiddel.
Wat is de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder)?
De Veiligheidsladder wordt ook wel de Safety Culture Ladder genoemd. De ladder werd ontwikkeld door ProRail, maar is inmiddels eigendom geworden van NEN. Het wordt momenteel in verschillende bedrijfssectoren toegepast. Denk aan de bouw, energie en chemie. De Veiligheidsladder fungeert als een meetinstrument voor de veiligheidscultuur binnen de organisatie. Het doel: het veiligheidsbewustzijn stimuleren en het aantal onveilige situaties verminderen. Bent u als opdrachtgever actief in de bouw-, weg-, water-, spoorinfra- of installatietechniek? En heeft u de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) ondertekend? Dan bent u verplicht het veiligheidsbewustzijn in aanbestedingen op contracten op te nemen. Over deze verplichting vertellen we u meer in een vrijblijvend adviesgesprek. De meting van de Veiligheidsladder vindt plaats op vijf niveaus. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in de organisatie, hoe hoger de toegekende trede.
De 5 treden van de Veiligheidsladder
- Pathologisch: er is een lage bewustwording van veiligheid. Kosten en winst hebben meer prioriteit dan veiligheid.
- Reactief: een organisatie reageert op veiligheidsincidenten, maar een proactief veiligheidsbeleid ontbreekt.
- Berekenend: veiligheid wordt met name door de directie en het management als waardevol beschouwd. De betrokkenheid van operationele medewerkers is nog beperkt.
- Proactief: veiligheid neemt een cruciale rol in bij de organisatie. Iedereen kent zijn verantwoordelijkheden. Fouten worden besproken en er is een cultuur van continue verbetering.
- Vooruitstrevend: veiligheid is volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Het is een natuurlijk onderdeel geworden van het denken en handelen van medewerkers.
Momenteel moeten organisaties minimaal aan trede 2 voldoen. Vanaf 2026 moeten zij echter minimaal trede 3 behalen. Waarom en welke gevolgen heeft dat?
Van trede 2 naar trede 3
Het Approved Self Assessment (ASA) is momenteel het belangrijkste instrument om trede 2 binnen de Safety Culture Ladder aan te tonen. Om de bouwsector nog veiliger te maken, wil NEN nog meer aandacht vragen voor bewustzijn, houding en gedrag. Oftewel: organisaties zouden minimaal trede 3 moeten betreden op de Safety Culture Ladder. Het idee was daarom dat organisaties op 1 januari 2025 in plaats van trede 2, minimaal trede 3 moeten behalen. Echter blijkt het meetinstrument ASA voor het behalen van de hogere eisen van trede 3 ontoereikend. Daarom geldt deze eis nu vanaf 1 juli 2026. Wilt u meer weten over de veranderingen binnen de Veiligheidsladder? Of zoekt u een partij die u begeleidt gedurende het traject? Neem dan gerust contact met ons op!