Veiligheidsladder dringend advies: waarom?

We moeten met zijn allen nóg harder werken aan de veiligheid in de bouwsector. Dat vindt Fries Heinis, algemeen directeur Bouwend Nederland. “Het aantal dodelijke ongelukken blijft nu ongeveer op hetzelfde niveau. Dat vind ik onacceptabel”, zegt hij tegen Governance Code Veiligheid Bouw. Zijn advies: zo snel mogelijk overstappen op de veiligheidsladder. Waarom is dat verstandig?

Wat is de veiligheidsladder?

De veiligheidsladder, ook wel de Safety Culture Ladder genoemd, is een tool waarmee u de veiligheidscultuur binnen de organisatie meet en bevordert. Het is uitgegroeid tot een erkende norm en is bedoeld om bedrijven bewust te maken van het belang van veiligheid. De veiligheidsladder bestaat uit vijf treden. Deze lopen op van ‘wat niet weet wat niet deert’ tot bedrijfsprocessen waarin veiligheid compleet verweven zit. Heinis streeft ernaar dat ieder bouw- en infrabedrijf zich laat certificeren voor de veiligheidsladder. Vooral bedrijven in het mkb-segment zouden nog niet gecertificeerd zijn en zouden genoeg nemen met de VCA-certificering. VCA is een afkorting voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers en heeft ook als doel de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Waarom zou u naast een VCA-certificaat ook nog de certificering Veiligheidsladder moeten behalen?

VCA-certificering versus veiligheidsladder

Hoewel de VCA en de veiligheidsladder allebei een veiligere werkomgeving nastreven, is er een groot verschil tussen de twee begrippen. Zo richt de VCA zich op maatregelen om veiligheidsrisico’s te verkleinen. U zou het kunnen zien als een checklist, waarmee u uw werkomgeving beoordeelt. Zijn er bijvoorbeeld voldoende beschermingsmiddelen en weet iedereen deze te vinden? De veiligheidsladder gaat een stapje verder: deze richt zich op het bewustzijn van medewerkers over de veiligheid. Medewerkers gaan dan bijvoorbeeld tijdens projecten actief nadenken over de veiligheid en hoe deze vergroot kan worden. De VCA is een goede basis, maar wilt u echt het verschil maken? Dan moet u volgens Heinis hiernaast een certificeringstraject voor de veiligheidsladder aangaan. “Daar waar de VCA een checklist is die je kunt afvinken, gaat het bij de veiligheidsladder om het verweven van veiligheid in je genen. Het helpt om af te komen van een cultuur waarbij het delen van fouten nog niet vanzelfsprekend is. Bij de cultuur die de veiligheidsladder bevordert, is het uitgangspunt juist dat je van fouten kunt leren”, zegt hij.

Waarom juist nu certificeren?

Werknemers een veilige werkplek bieden is belangrijk, maar het blijkt helaas nog niet overal vanzelfsprekend. U wil een ernstig of zelfs dodelijk ongeluk natuurlijk niet op uw geweten hebben. Daarom is het zaak om nu actief aan de slag te gaan met een optimaal veiligheidsbeleid. Daarnaast kunt u met een betere veiligheid financiële voordelen behalen. Sommige opdrachtgevers stellen een veiligheidscertificaat namelijk als eis. Ook bij de werving voor nieuw personeel kan een veilige cultuur een doorslaggevende factor zijn. Allemaal redenen voor de algemeen directeur Bouwend Nederland om zich eens goed uit te spreken. Zijn dringende verzoek: “Bent u als bedrijf nog niet gecertificeerd voor de veiligheidsladder, ga daar dan zo snel mogelijk mee aan de slag!”

Diks Process Support staat volledig achter de woorden van Heinis en biedt zowel VCA-certificeringstrajecten als trajecten voor de Veiligheidsladder aan. Vraag gerust een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan, dan maken we samen uw werkplek veilig!

Direct bellen Direct bellen