De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) vraagt in een open brief aandacht voor een veilige werkvloer. Werkgevers hebben de plicht om voor goede werkomstandigheden te zorgen, maar wat blijkt? Volgens de NVVK zijn deze binnen duizenden bedrijven in gevaar.
Geen controle op de veiligheid
De gezondheid en veiligheid van medewerkers staan niet binnen ieder bedrijf centraal. Hoewel de arbeidsveiligheidsregels bij veel bedrijven wel bekend zijn, ontbreekt de controle op de naleving ervan. Het gevolg: er ontstaan steeds meer onveilige situaties op de werkvloer. Volgens de NVVK lopen de kosten van letselschade op tot wel honderden miljoenen per jaar. Er zijn simpelweg te weinig gekwalificeerde veiligheidskundigen die de veiligheidsrisico’s analyseren en managen. Dat moet anders, zegt de NVVK. Daarom roept de vereniging ieder bedrijf, waaronder die van u, op om na te denken hoe u een veilige werkvloer kunt creëren.
In 5 stappen een veilige werkvloer
Er zijn een paar stappen die u moet doorlopen om een veilige werkvloer te bereiken. Namelijk:
1. Inzicht krijgen in de veiligheid
Het is belangrijk om een beeld te krijgen van de huidige veiligheid op de werkvloer. De ISO 45001 geeft inzicht in het raamwerk dat nodig is om aan de veiligheidsregels te voldoen. Het uitvoeren van een RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) met een plan van aanpak is conform de Arbowet verplicht en hier daarom ook een onderdeel van. De RI&E brengt in kaart welke arbeidsrisico’s medewerkers momenteel op de werkvloer lopen. Vervolgens maakt u een plan van aanpak hoe u in de toekomst omgaat met deze risico’s.
2. Maatregelen nemen voor een veilige werkvloer
U kunt pas echt met veiligheid aan de slag als u precies weet welke maatregelen u moet nemen. De VCA-bedrijfscertificering geeft een concrete invulling aan deze maatregelen. Een verplichting hierbij is de persoonscertificering VCA BASIS of VCA VOL. In een VCA BASIS-training leren medewerkers zonder leidinggevenden hoe zij veilig en gezond kunnen werken. In deze training worden medewerkers bewustgemaakt van de eventuele gevaren in hun werkzaamheden. Bij een VCA VOL-training leren ZZP’ers en leidinggevenden hier alles over.
3. De veiligheid meten
Heeft u het gevoel dat het wel snor zit met de veiligheid? Of heeft u juist helemaal geen idee? In beide gevallen is het verstandig om te meten hoe het ervoor staat. De Veiligheidsladder (of in het Engels: de Safety Culture Ladder) is hier een goed instrument voor. Diks Process Support kan u hiermee helpen.
4. Nadenken over een externe preventiemedewerker
Het kan zijn dat u geen expert bent op het gebied van arbo en veiligheid. Daarom is het geen gek idee om na te denken over het inschakelen van een externe preventiemedewerker. Deze kan onder andere helpen bij het opstellen van de verplichte RI&E, het opvolgen van het bijbehorende plan van aanpak, het verzorgen van veiligheidsinstructies en inspecties. Zo weet u ook zeker dat alles wat u geleerd heeft, nageleefd wordt!
5. Noodplannen blijven oefenen
U moet er niet aan denken dat er zich binnen uw bedrijf een noodgeval voortdoet. Toch kan het voorkomen. Blijf daarom jaarlijks oefenen met de uitvoering van uw ontruimings- of bedrijfsnoodplan. Zo houden de BHV’ers hun kennis up to date, waardoor zij precies weten wat zij moeten doen tijdens een noodsituatie. Dat is niet alleen erg belangrijk op het moment zelf: dit geeft medewerkers natuurlijk ook een gerust gevoel! Regelmatig oefenen kan van levensbelang zijn, zorg dus dat u regelmatig oefent en voldoende BHV’ers op de werkvloer hebt rondlopen. Diks Process Support kan u hier goed bij helpen!
Waarom nu werken aan een veilige werkvloer?
Gekwalificeerd personeel draagt bij niet alleen bij aan arbeidsveiligheid, maar vergroot ook de kans op duurzame inzetbaarheid van personeel. Een gezonde economische groei van uw bedrijf begint bij de gezondheid én veiligheid van uw medewerkers. Welke maatregelen er het beste genomen kunnen worden, verschilt per bedrijf. Wij denken graag mee welke certificeren het beste bij u passen. Want zoals ook de NVVK zegt: veiligheid doet u er niet even bij! Vraag gerust een adviesgesprek aan.