Er gebeuren nog iedere dag veel te veel bedrijfsongelukken. Niet gek ook, want ongelukken zitten vaak in een klein hoekje. Van fysieke ongelukken zoals het vallen van een steiger tot de mentale ‘ongelukken’ zoals een burn-out door te hoge werkdruk. Ze kunnen allemaal tot gezondheidsproblemen leiden, wat nadelig is voor zowel de werkgever als werknemer. Om dit soort vervelende situaties te voorkomen is RI&E in het leven geroepen.
RI&E staat voor risico-inventarisatie en evaluatie. Een RI&E brengt, zoals de naam doet vermoeden, in kaart welke potentiële risico’s medewerkers van een bedrijf lopen tijdens werktijd. De RI&E van toepassing binnen alle sectoren. De inventarisatie wordt schriftelijk vastgelegd door een deskundige op het gebied van veiligheidskunde. Na zo’n inventarisatie wordt er een plan van aanpak gemaakt waarin staat beschreven hoe de desbetreffende organisatie om moet gaan met de risico’s en gevaren die naar voren kwamen tijdens de inventarisatie. Wanneer de organisatie dit verplicht is door het aantal medewerkers of het niet vallen onder een branche RI&E, zal het rapport samen met het plan van aanpak getoetst moeten worden.
Waarom RI&E?
Als organisatie moet u waken over de gezondheid van uw personeel. Hier is ook een wet voor gecreëerd: de Arbowet. Deze moet ervoor zorgen dat het beleid voor risico’s en veiligheid op peil is binnen de organisatie. De basis van een goed arbobeleid is RI&E. Daarom is de RI&E verplicht gesteld. Dit is ook het grote verschil ten opzichte van certificaten zoals bijvoorbeeld de Veiligheidsladder, het VCA certificaat of het ISO 45001 certificaat, deze zijn niet verplicht maar een vrijblijvende keuze voor organisaties, of een eis vanuit opdrachtgever. Uiteindelijk brengt RI&E ook een hoop voordelen met zich mee. Personeel van een gezonde organisatie is doorgaans positiever, gemotiveerder en productiever. Er hangt namelijk een goede sfeer en het ziekteverzuim zal dalen. Ook het verloop zal lager zijn waardoor u meer werkt met een vast team. Dit zal voor de buitenwereld ook niet onopgemerkt blijven, waardoor uw imago als werkgever stijgt. Kortom, RI&E is behoorlijk belangrijk.
Voorbeeld RI&E in de praktijk
Hoe brengen we RI&E nou in de praktijk? Dat is een veelvoorkomende vraag. Hoewel iedere branche en organisatie anders is hebben we speciaal voor u een aantal globale stappen van een voorbeeld RI&E op een rijtje gezet:
- Inventarisatie risico’s – In deze stap worden alle processen en werkzaamheden binnen de organisatie onderzocht en wordt geïnventariseerd welke risico’s er aanwezig zijn.
- Evaluatie risico’s – Vervolgens worden de risico’s uit stap 1 geëvalueerd en geordend op potentiële risicofactor. De grootste risico’s moeten namelijk zo snel mogelijk worden aangepakt, terwijl kleine risico’s wellicht wat langer kunnen wachten.
- Plan van aanpak opstellen – Nu is het belangrijk om een praktisch plan van aanpak op te stellen. In dit plan van aanpak beschrijft u de risico’s en hoe deze kunnen worden beheerst. Er wordt ook in kaart gebracht wat iedere maatregel aan kosten met zich meebrengt.
- Toetsen van het RI&E & PVA – Deze stap is optioneel, want in sommige gevallen hoeft u de RI&E en PVA niet te toetsen. Indien dit wel het geval is, zal u deze moeten toetsen bij een Arbodienst of Arbodeskundige.
- Plan van aanpak uitvoeren – Tot slot moeten maatregelen en aanpassingen worden gerealiseerd. Er zouden na het uitvoeren minder risico’s moeten zijn op de werkvloer.
Hulp nodig bij het opstellen van een RI&E
Het RI&E moet voldoen aan bepaalde wettelijke eisen, voordat deze officieel is goedgekeurd. Dit is de reden dat het verstandig is om met een specialist in zee te gaan.
Lijkt het opstellen van een RI&E u lastig? DPS kan u hier goed bij helpen. Wij hebben veel ervaring met het opstellen van een RI&E. Plan een adviesgesprek in en wij denken graag met u mee.