De oplossing voor het personeelstekort binnen de KAM wereld

We zien het momenteel overal: enorme personeelstekorten. Dit geldt ook voor het KAM vakgebied (Kwaliteit, Arbo en Milieu). Doordat het lastig is om aan een KAM coördinator of deskundige te komen, wordt het vaak als nevenactiviteit toegevoegd aan het takenpakket van een medewerker. Dit lijkt in de eerste instantie ideaal doordat het probleem (tijdelijk) is ‘opgelost’ en het geen extra geld kost. Echter leert de praktijk dat KAM dan een stuk minder prioriteit krijgt en de organisatie hieronder kan gaan lijden. Voor dit tekort bestaat een goede oplossing. In dit artikel gaan we dieper in op deze oplossing.

Waarom is een KAM coördinator belangrijk?

Om het belang van een KAM coördinator binnen de organisatie te begrijpen, is het essentieel om te weten wat zo’n coördinator precies doet. Het is namelijk geen positie die direct invloed heeft op hoe winstgevend een organisatie is. Dit maakt het voor veel managers lastig om de toegevoegde waarde ervan in te zien. Echter is deze er zeker wel.

Een KAM coördinator is verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijkheid van een organisatie. Hiervoor ontwikkelt, onderhoudt en verbetert de KAM coördinator een KAM systeem (ook wel KAM managementsysteem). Als organisatie zult u de vruchten plukken van gestroomlijnde processen, waarbij alle onderdelen van KAM in acht genomen worden. Kiest u ervoor om deze positie als extra taak te geven aan een medewerker of überhaupt los te laten, dan bestaat de kans dat uw organisatie stilstaat of zelfs achteruitgaat op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Dit zorgt met name op lange termijn voor veel impact, als voorbeeld het verliezen van een certificaat of niet meer mee kunnen in een opdracht of aanbesteding.

Twee medewerkers in gele hesjes

Oplossing voor het tekort aan KAM coördinatoren

Gelukkig is er oplossing voor het tekort aan KAM coördinatoren. Omdat met name nu de markt kampt met grote tekorten zou u kunnen kiezen om KAM (tijdelijk) uit te besteden. Dit brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Zo heeft een externe coördinator een hoop ervaring en kennis van het vakgebied, welke direct ingezet wordt. Daarnaast kijkt een externe vanuit een onafhankelijk perspectief, wat zorgt voor interessante nieuwe inzichten. Bovendien offert u op deze manier niet een van uw medewerkers op. Deze medewerker zal namelijk minder tijd hebben voor zijn eigen kerntaken, wanneer hij zich bezig moet houden met KAM taken. Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat zowel KAM als zijn eigen taken te weinig aandacht krijgen.

Lees ook: 10 redenen waarom KAM uitbesteden voordeliger is

close up van man die werkt op een macbook

Mogelijkheden bij DPS

Diks Process Support heeft veel ervaring met KAM. Naast dat we interim coördinators kunnen aanbieden, helpen we ook graag bij het opzetten van de verschillende systemen en ontzorgen we bij het periodiek onderhoud. We hebben hiervoor speciale KAM software. Deze software vormt de basis voor inzichtelijke bedrijfsvoering en het kwalitatief goede uitvoeren van KAM zaken. Onderdelen als procesmanagement, documentbeheer, risicomanagement en handige rapportages vindt u terug in de software.Heeft het bovenstaand artikel uw interesse gewekt en bent u benieuwd wat DPS voor u kan betekenen? Vraag een adviesgesprek aan en we denken graag met u mee!

Direct bellen Direct bellen