Klimaatverandering in ISO-normen kwaliteitsmanagementsysteem

ISO heeft het topic klimaatverandering verplicht gesteld in de normen van het kwaliteitsmanagementsysteem. Wat houdt dit in? Lees meer.

Klimaatverandering is momenteel een van de meest urgente uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. Als reactie hierop heeft de internationale organisatie die kwaliteitsnormen vaststelt (ISO) besloten om klimaatverandering te integreren in de normen van het kwaliteitsmanagementsysteem. Welke gevolgen heeft dit voor uw ISO-gecertificeerde organisatie? Dat leggen we in dit artikel uitgebreid uit!

Nieuwe ISO-normen van het kwaliteitsmanagementsysteem

Heeft u binnen de organisatie een ISO-norm van het kwaliteitsmanagementsysteem geïmplementeerd? Bijvoorbeeld de ISO 9001 of ISO 14001? Volgens sectie 4.1 bent u dan verplicht om zowel uzelf als de context te onderzoeken. Sectie 4.2 vereist dat u de behoeften en verwachtingen van stakeholders vaststelt. Nu ISO klimaatverandering heeft toegevoegd aan deze normelementen, moet uw organisatie extra stappen ondernemen. De vernieuwde sectie 4.1 stelt dat u bepaalt of klimaatverandering een relevant vraagstuk is. Daarnaast benadrukt de aanvulling van sectie 4.2 dat belanghebbenden eisen kunnen stellen met betrekking tot klimaatverandering. Door deze wijzigingen in de normen tracht ISO uw organisatie te stimuleren om proactief klimaat gerelateerde risico’s en kansen aan te pakken. Zo draagt uw organisatie bij aan een duurzamere wereld.

Wat betekent dit voor u?

Als uw organisatie ISO-normen bij het kwaliteitsmanagementsysteem toepast, dient u te onderzoeken of klimaatverandering invloed heeft op uw doelstellingen binnen het managementsysteem. Daarnaast moet u bepalen of er actie ondernomen moet worden en moet u eventuele eisen van belanghebbenden aanpakken. Als uit de contextanalyse blijkt dat er weinig tot geen impact is door klimaatverandering, dan is actie ondernemen niet vereist. In dit geval adviseren we bij Diks Process Support echter wel om proactief te blijven op het gebied van duurzaamheid en toekomstige risico’s te beoordelen. Er zijn namelijk voortdurende veranderingen in het klimaat en de regelgeving. Het nemen van preventieve maatregelen en het integreren van veerkrachtige strategieën in uw managementsysteem kan uw organisatie helpen zich voor te bereiden op mogelijke toekomstige uitdagingen. Voor deskundig advies over hoe uw organisatie het beste kan omgaan met klimaatverandering binnen het kader van de ISO-normen, staat Diks Process Support klaar om u te ondersteunen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies op maat!

Belangrijke gevolgen ISO-normen

De toegevoegde elementen binnen de ISO-normen over het klimaat hebben geen invloed op uw bestaande certificaten. Ook zullen de versies van de huidige managementsysteemnormen niet worden aangepast. Er is op dit moment geen vastgestelde deadline voor gecertificeerde bedrijven om de wijzigingen door te voeren, maar ISO suggereert wel dat dit onmiddellijk moet gebeuren. Certificeringsinstanties zullen hun auditprocessen aanpassen om specifieke aandacht te besteden aan klimaatverandering. Auditors zullen beoordelen of uw organisatie de impact van klimaatverandering heeft overwogen in de doelstellingen. Wij begrijpen dat u vragen heeft over de veranderingen binnen de managementsysteemnormen of graag advies inwint voor een succesvolle audit. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag!

Direct bellen Direct bellen