Wat moet u weten over bedrijfshulpverlening (BHV)?

Iedere organisatie heeft te maken met bedrijfshulpverlening (BHV). Wat moet u weten over een bedrijfshulpverlener, oftewel BHV'er? Lees meer.
Iedere organisatie heeft er mee te maken: bedrijfshulpverlening (BHV). Wat moet u er precies over weten? Dat leggen we in dit artikel uit!

Wat is bedrijfshulpverlening (BHV)?

Onder bedrijfshulpverlening, ook wel BHV genoemd, verstaan we de hulp die geboden wordt bij ongelukken op de werkvloer. Wordt een medewerker bijvoorbeeld onwel of breekt er brand uit? Dan moet er iemand op de werkvloer in staat zijn om snel en doeltreffend te handelen. Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid medewerkers. Daarom zijn alle bedrijven met medewerkers (ook als u slechts 1 medewerker in dienst heeft verplicht om de BHV te regelen. Wat de taken van een bedrijfshulpverlener (BHV’er) precies zijn? In een notendop:

  • Slachtoffers kalmeren
  • Beginnende brand blussen
  • Een gebouw veilig evacueren
  • Reanimeren, ook met een AED
  • Eerste hulp verlenen bij ongevallen

Om een bedrijfshulpverlener (BHV’er) goed in te zetten, is het echter belangrijk om goede instructies te ontvangen. Hier kunnen we u met een van onze trainingen bij helpen.

Hoeveel medewerkers moeten BHV’er zijn?

Het aantal bhv’ers is afhankelijk van de risico’s en de bedrijfsgrootte en aard van de werkzaamheden van een bedrijf. Deze vindt u terug in de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hoe dan ook moet er minimaal één werknemer zijn die de BHV-taken uit kan voeren. Deze werknemer moet hiervoor een opleiding volgen, waarna deze regelmatig na- of bijscholing moet volgen. Hoewel er minimaal één werknemer bedrijfshulpverlener moet zijn, is ons advies om er minimaal twee op te leiden. Die ene werknemer zal namelijk vast eens op vakantie gaan of ziek zijn. Op deze momenten is er dan geen BHV’er aanwezig en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook is het verstandig om deze bhv’ers zo veel mogelijk over verschillende locaties of afdelingen binnen het bedrijf te spreiden. Bij een noodgeval kan de bedrijfshulpverlener een levensreddende functie hebben en dan is het wel zo prettig als deze snel in de buurt kan zijn.

Welke BHV-training voor bedrijfshulpverlener?

De Arbeidsinspectie heeft op grond van de Arbowet de verplichting om te inspecteren of een werkgever aan de BHV-verplichtingen voldoet. Heeft u nog geen BHV-er op de werkvloer? Of wilt u meerdere medewerkers opleiden tot BHV’er? Er zijn diverse trainingen die medewerkers kunnen volgen. In een BHV Basis Cursus leren zij veilig en levensreddend te handelen, diverse soorten letsel te herkennen en eerste hulp te verlenen. Als BHV Ploegleider geeft een BHV’er leiding aan andere bedrijfshulpverleners. Deze training is niet verplicht, maar wel zeer waardevol. Een ploegleider kan succesvol een ontruiming leiden, BHV’ers aansturen tijdens een camaliteit en protocollen bewaken. Voor beide trainingen is een jaarlijkse herhalingscursus verplicht. Bent u benieuwd naar alle trainingen? Bekijk hier ons overzicht en vraag gerust een offerte aan!

Direct bellen Direct bellen