Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de VCA-checklist 2017/6.0

Het moment komt steeds dichterbij: op 1 oktober 2021 moet elke VCA gecertificeerde organisatie voldoen aan de nieuwe VCA 2017/6.0. In de nieuwe VCA-checklist is er meer aandacht voor veiligheidsbewustzijn en is het zowel voor VCA* en VCA** verplicht om meerdere toolboxmeetings per jaar te organiseren. Wat verandert er nog meer in de checklist en wat moet u doen om aan de nieuwe eisen te voldoen? We zetten de belangrijkste VCA veranderingen voor u op een rij.

Waarom een VCA-certificering?

Maar eerst even terug naar de basis: waarom een VCA-certificering? VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een veelzijdig en uitgebreid programma dat organisaties helpt om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Het is vooral van meerwaarde voor bedrijven die in een risicovolle sector werken en ongevallen willen voorkomen. De VCA-checklist biedt handvaten om dit op een veilige, gezonde en milieuvriendelijke manier aan te pakken.

Persoon schrijft op notitieblok

Veranderingen in VCA

Op dit moment zitten we in de overgangsfase van VCA 2008/5.1 naar VCA 2017/6.0. De overgangsfase eindigt op 1 oktober 2021. Vanaf dan worden organisaties beoordeeld volgens de nieuwe norm. Voldoet uw organisatie aan de huidige VCA-norm en wilt u uw certificering behouden, dan is het belangrijk om uw organisatie klaar te maken voor de belangrijkste VCA veranderingen.

De belangrijkste veranderingen op een rij:

1) Veiligheidsbewustzijn en toolboxen

Zoals we eerder in dit artikel benoemden, is er in de nieuwe VCA-checklist meer aandacht voor veiligheidsbewustzijn. Toolboxmeetings zijn hiervoor een belangrijk instrument, om zo bewustzijn bij medewerkers te creëren. Voor VCA* geldt een verplichting van 4 toolboxmeetings per jaar. Voor VCA** en Petrochemie blijft dit 10 toolboxen per jaar.

2) Communicatie en gedragsbewustwording

Naast de toolboxmeetings is er op meerdere vlakken aandacht voor communicatie. Zo is het volgens de nieuwe checklist verplicht om een VGM-bewustzijns- en gedragsprogramma op te stellen. Zijn er collega’s binnen het bedrijf die een andere taal spreken? Dan moet u hiervoor een communicatieplan opstellen.

3) Wet en regelgeving

Een andere verandering in de VCA-checklist is dat MD22 (mandatory document 22) voortaan van toepassing is. Dit betekent dat u moet voldoen aan andere en wettelijke eisen op het gebied van arbeidsveiligheid. Zo heeft u o.a. een goedgekeurde risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) nodig. Op de pagina Arbo & Veiligheid leest u hoe DPS u hierbij kan helpen.

4) Alle VGM incidenten melden

Het melden van ongevallen behoorde al tot de bestaande VCA-checklist. Deze is uitgebreid met een aantal nieuwe regels. Behalve ongevallen, moet u nu ook bijna-ongevallen en onveilige situaties melden. Hierbij doet u een melding bij de inspectie SZW én bij uw certificerende instelling.

 

Support bij VCA veranderingen

Al met al een flink aantal veranderingen. Diks Process Support ondersteunt u graag bij het realiseren van deze veranderingen. Wilt u meer weten over de nieuwe VCA-checklist of bent u benieuwd hoe wij u met dit proces kunnen begeleiden? Mail, bel of app ons. We helpen u graag op weg!

Direct bellen Direct bellen