Veiligheidsadvies nodig? Vertrouw niet op ChatGPT

ChatGPT wordt steeds populairder. De chatbot geeft inmiddels antwoord op allerlei vragen, ook als het gaat om veiligheidsvoorschriften. Al blijkt u bij die laatste categorie op te moeten letten. Onderzoek van TU Delft wijst uit dat het riskant is om te vertrouwen op veiligheidsadvies van de chatbot. Waarom?

Veiligheidsadvies van ChatGPT

Hoe kan ik medewerkers bewuster maken van veiligheidsmaatregelen? Hoe zou ik de veiligheid op de werkvloer kunnen verbeteren? Vragen als deze kunt u eenvoudig stellen aan chatbot ChatGPT. U typt de vraag in en krijgt direct een antwoord. Dat klinkt handig, maar het blijkt niet verstandig. Uit het onderzoek van TU Delft blijkt namelijk dat de chatbot onjuiste en mogelijk schadelijke uitspraken doet over veiligheidsonderwerpen. Het zou geen rekening houden met ethische overwegingen, waardoor u geen passend veiligheidsadvies krijgt. Ten Böhmer geeft workshops over AI. Tegen de Kamer van Koophandel zegt hij: “ChatGPT is zelf geen kennisbron. De app maakt antwoorden met bestaande data. Deze antwoorden vult de app aan met data die statistisch logisch zijn.” Er wordt dus niet gekeken naar uw organisatie en de context van uw veiligheidsvraag. Dat kan schadelijk zijn.

Een betrouwbaar advies

De oplossing voor dit probleem is simpel. Vraag altijd een deskundige partner om veiligheidsadvies. Een bedrijf zoals Diks Process Support kan u een persoonlijk advies geven door bij uw organisatie binnen te kijken. Door de context te begrijpen, kan namelijk beter bepaald worden welke veiligheidsmaatregelen het beste bij u passen. ChatGPT kan u hier niet mee helpen, sterker nog: de chatbot raadt u aan om voor een compleet advies andere partijen in te schakelen. Vergeet ook niet dat  ChatGPT niet voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deel daarom alleen gevoelige bedrijfsinformatie met een deskundige en betrouwbare partner. Want bij ChatGPT weet u niet wat er met deze gegevens gebeurt.

Wat kunt u ChatGPT wel vragen?

Natuurlijk begrijpen wij dat ChatGPT een handige tool kan zijn. Voor zeer algemene vragen kunt u de chatbot prima gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de vraag: wat is een veiligheidsbril? Maar voor inhoudelijk advies, bijvoorbeeld hoe u deze bril gebruikt en voor wie deze het meest geschikt is, kunt u beter een expert raadplegen. Diks Process Support is een betrouwbare partner die u graag helpt bij uw vraagstukken over veiligheid. Vraag daarom gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan!

 

Direct bellen Direct bellen