Zo is een KAM coördinator écht van betekenis in een bedrijf

Kwaliteit, arbo en milieu: in Nederland is er ontzettend veel wet- en regelgeving voor. Het doorvertalen van deze wet- en regelgeving naar de praktijk is vaak een lastige voor organisaties. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om een KAM coördinator in te schakelen. De manier waarop een organisatie dit doet bepaalt voor een groot deel wat het oplevert. Dat leidt tot de vraag: wanneer is een KAM coördinator nu écht van betekenis voor de organisatie?

Hoe is een KAM-coördinator van betekenis?

Als KAM-coördinator ben je van betekenis door met een objectieve blik naar verschillende bedrijfsprocessen te kijken. Hierbij gaat het vooral om de thema’s kwaliteit, milieu, arbo & veiligheid. Hoewel dit specifieke thema’s zijn, betekent dit niet dat het om afzonderlijke systemen of processen gaat. Deze thema’s spelen een rol in vrijwel alle processen binnen een organisatie. Daarom kijkt een KAM-coördinator met een ‘helikopterview’ naar alle processen en brengt daar stap voor stap verbeteringen in aan.

Objectieve blik

Belangrijk in het werk van een KAM-coördinator is een objectieve blik. En daar gaat het vaak mis. Vaak stellen organisatie iemand aan die al lang binnen de organisatie werkt en de processen op zijn duimpje kent. Dat lijkt een slimme oplossing, maar het leidt niet altijd tot de beste veranderingen en verbeteringen. Die ervaren collega die al jaren in de organisatie rondloopt kent het bedrijf vaak zó goed, dat hij blind is voor bepaalde zaken. Dat betekent niet dat hij niet van waarde is voor de organisatie (integendeel!), maar een onbevooroordeelde en objectieve blik levert vaak meer op.

Een externe KAM-coördinator

In dit geval kan een externe KAM-coördinator meer van betekenis zijn voor uw organisatie. Zo’n professional heeft veel ervaring met procesoptimalisatie binnen bedrijven, maar is niet verbonden aan uw organisatie(geschiedenis). Dit maakt het gemakkelijker om impopulaire beslissingen te nemen en met een kritische blik naar de organisatie te kijken. En aangezien een externe KAM-coördinator van buiten de organisatie komt, analyseert en beoordeelt hij situaties helder en objectief.

Interim ondersteuning van Diks Process Support

Bij Diks Process Support ondersteunen we organisaties met het optimaliseren van processen en het op elkaar afstemmen van kwaliteitsbeheer, arbo, veiligheid en milieu. Onze interim professionals zijn inzetbaar om verbeteringen binnen uw organisatie te begeleiden, auditeren, continu te verbeteren en vervolgens te borgen. Bent u benieuw hoe een samenwerking met een interim professionals van Diks Process eruit ziet? Op de pagina interim leest u er meer over. Liever direct contact? Bel, whatsapp of mail ons dan via +31(0)623199827 of info@diksprocesssupport.nl. Wij helpen u graag!

Direct bellen Direct bellen