Is een RI&E nodig op kantoor?

Hoewel we bij een kantoor niet direct denken aan een gevaarlijke werkplek, is het toch belangrijk dat het veilige plekken zijn voor werknemers om te werken en zaken te doen. Bij potentiële risico’s op kantoor moet u denken aan werkplekken die niet ergonomisch zijn, personeel dat te veel in aanraking komt met beeldschermen of psychische klachten onder het personeel.

Los van dat het een wettelijke eis is, is de RI&E is een goede manier om ervoor te zorgen dat een kantoor zo veilig mogelijk is. Zo helpt het uitvoeren van een RI&E bij het identificeren van potentiële gevaren op de werkplek, waarna er oplossingen kunnen worden geboden om deze risico’s te beperken. In dit artikel gaan we dieper in op waarom het uitvoeren van een RI&E op kantoor geen slecht idee is en hoe u hier zelf mee aan de slag kunt.

Voordelen van RI&E op kantoor

Als het om de veiligheid van werknemers gaat, moeten bedrijven alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Dit kan onder andere dankzij het uitvoeren van een RI&E. Een RI&E is eigenlijk een soort systematisch onderzoek op een kantoor om gezondheids- en veiligheidsrisico’s vast te stellen. Door preventief te kijken naar veiligheid op de werkvloer, kunnen potentiële risico’s beter worden voorkomen.

Het uitvoeren van een RI&E voor kantoren heeft vele voordelen. Enkele van deze voordelen zijn:

  1. Betere veiligheid voor werknemers – Door risico’s op de werkplek in kaart te brengen, kunnen bedrijven stappen ondernemen om deze te beperken en de veiligheid van hun werknemers te verbeteren.
  2. Minder aansprakelijkheid – Bedrijven die risico’s identificeren en maatregelen nemen om ze te beperken, lopen minder kans aansprakelijk te worden gesteld in geval van een ongeval of letsel.
  3. Kostenbesparing – Door risico’s te identificeren en te beperken, kunnen bedrijven geld besparen op verzekeringspremies en werknemerscompensatieclaims.
  4. Beter moreel – Werknemers die zich veilig voelen op hun werkplek zijn productiever en hebben een hoger moreel.
Persoon schrijft op notitieblok

RI&E uitvoeren op kantoor met DPS

Kortom, kantoren hebben een RI&E nodig omdat het helpt de veiligheid op de werkplek te verbeteren door het identificeren van potentiële gevaren en het bieden van oplossingen voor het verminderen van de risico’s. Hiermee voldoet een kantoor ook gelijk aan gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.

Het opzetten en uitvoeren van een RI&E kan voelen als een tijdrovende taak, maar er zijn veel middelen beschikbaar om bedrijven op weg te helpen. Bij Diks Process Support hebben we veel ervaring op het gebied van Arbo & Veiligheid. Zo kunnen we u ondersteunen bij het uitvoeren van een RI&E. We bieden advies over het uitvoeren van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie, maar ook de sjablonen en checklists die tijdens het proces gebruikt kunnen worden.

Bent u geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op of plan een adviesgesprek in. We denken graag met u mee over de mogelijkheden.

Direct bellen Direct bellen