Hoe de KAM-functionaris als verbindende factor kan dienen

Kwaliteit, Arbo & Veiligheid, Milieu (KAM) worden vaak als obstakel gezien bij bedrijven. Maar het is juist de KAM-functionaris die hierbij een belangrijke rol speelt om toegevoegde waarde te bieden aan hun organisatie. In dit artikel gaan we in op hoe een KAM-functionaris kan dienen als verbindende factor tussen commerciële belangen en de toegevoegde waarde van de bedrijfsnorm.

De datum voor de verplichte doorstroming van de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Lees verder.

De commerciële belangen in perspectief stellen

De facetten van KAM worden veelal gezien als een manier om opdrachten binnen te halen. Heeft u niet de juiste certificeringen, dan wordt een opdracht uitgeloot aan een bedrijf dat deze wel heeft. Het is echter belangrijk om de commerciële belangen van KAM in perspectief te stellen. Het gaat er niet alleen om dat uw bedrijf de juiste certificeringen heeft, maar ook dat uw bedrijf voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving op het gebied van Kwaliteit, Arbo, Milieu en Informatiebeveiliging.

De KAM-functionaris kan hierbij helpen door eerst de commerciële belangen in kaart te brengen en vervolgens samen met het management een plan op te stellen waarin wordt vastgelegd hoe die belangen kunnen worden gerealiseerd. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat wil investeren in energiebesparing. De KAM-functionaris kan hierbij adviseren over welke technologie of processen het meest effectief zijn om deze doelstelling te bereiken. Daarnaast kan hij ook adviseren over hoe dit proces zo duurzaam mogelijk kan worden uitgevoerd.

De toegevoegde waarde van de bedrijfsnorm

Het is daarom belangrijk om de toegevoegde waarde die de bedrijfsnorm uw organisatie kan bieden, in perspectief te stellen. Door hier echt op te focussen kunt u als KAM-functionaris echt meerwaarde creëren voor de organisatie. U kunt hierbij denken aan het verhogen van de efficiëntie en productiviteit door middel van procesoptimalisaties, maar ook het beheersen van risico’s en het verminderen van incidenten. Alleen door goed naar deze aspecten te kijken, bent u in staat om als KAM-functionaris echt toegevoegde waarde te leveren.

Kwaliteit, Arbo & Veiligheid, Milieu (KAM) begrijpen

Om als KAM-functionaris echt toegevoegde waarde te leveren is het belangrijk dat u begrip toont voor alle aspecten die onder KAM (Kwaliteit, Arbo & Veiligheid, Milieu) vallen. Het is belangrijk dat u niet alleen weet hoe dingen werken, maar ook wat er nodig is om ze optimaal uit te voeren. Deze kennis moet gebruikt worden om samenhangend met andere betrokken afdeling tot concrete acties of oplossingen te komen, welke leiden tot verbeterpunten op lange termijn zodat de algehele efficiëntie en productiviteit binnen de organisatie zal stijgen!

man in oranje hesje op een werkplaats

Als KAM-functionaris gehoord voelen door toegevoegde waarde te bieden

Als KAM-functionaris moet u ervoor zorgen dat u echt gehoord wordt. Dit doet u door toegevoegde waarde te bieden aan de organisatie. Door het begrijpen van alle processen en aspecten die onder KAM vallen, bent u in staat om samenhangende oplossingen te bedenken die leiden tot lange termijn resultaten. Denk hierbij aan het verhogen van de efficiëntie en productiviteit, maar ook het beheersen van risico’s en incidenten. Alleen door goed naar deze aspecten te kijken, ben je in staat als KAM-functionaris echt toegevoegde waarde te leveren voor de organisatie.

Waar begint u?

Kortom: Als KAM-functionaris is het belangrijk om toegevoegde waarde te bieden aan de organisatie. Dit kan gedaan worden door procesoptimalisaties uit te voeren die veel draagvlak hebben en op de lange termijn zorgen voor een hogere efficiëntie en productiviteit! Door hierop te focussen, bent u als KAM-functionaris in staat om echt gehoord te worden en meerwaarde toe te voegen aan de organisatie.

Bij Diks Process Support helpen wij bedrijven met het optimaal uitvoeren van processen binnen hun organisatie. Hierbij kunnen we ondersteuning bieden op het gebied van Kwaliteit, Arbo & Veiligheid en milieu (KAM). Wilt u ook graag weten hoe uw organisatie kan profiteren van deze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Direct bellen Direct bellen