De voordelen van het CSC-certificaat

Beton is een wereldwijd gebruikt en geproduceerd product, het is niet weg te denken uit het straatbeeld en constructies kunnen niet zonder. Meer dan 70% van de wereld leeft momenteel in een constructie gemaakt van beton. Echter levert het grote betongebruik ook een probleem op: 9% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van beton. In de huidige wereld, waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, is dus ook de betonsector toe aan verduurzaming.

Het CSC is daarom begonnen met een wereldwijd certificatiesysteem rondom betonproductie. De belangrijkste redenen hiervan zijn: de verantwoorde herkomst van beton waarborgen, de productiemethoden verduurzamen (en duurzaam houden) en producenten inzicht geven in duurzame ontwikkelingen.

Wat is het CSC-certificaat?

CSC is de afkorting van ‘Concrete Sustainability Council’. Deze internationale organisatie heeft als doel de betonsector duurzaam, veilig, comfortabel en toekomstbestendig te krijgen. De certificering die deze organisatie uitgeeft is wereldwijd erkend op het gebied van productie en verwerking van beton, cement en toeslagmaterialen. De norm wordt door de ‘Regional System Operator’ (RSO) afgestemd op de nationale wet- en regelgeving van het land waar het CSC-certificaat wordt aangevraagd. 

Met een CSC-certificaat kan een onderneming uit de betonsector aantonen dat het beton geproduceerd is op een duurzame manier. Daarnaast toont het certificaat aan dat de gebruikte grondstoffen een maatschappelijk verantwoorde afkomst hebben. Om een CSC-certificering te krijgen moet een onderneming goed scoren op de volgende vier kernthema’s:

  • Bedrijfsvoering/management.
  • Milieu.
  • Sociaal (bijvoorbeeld: arbeidsveiligheid).
  • Economie (bijvoorbeeld: integriteit en bedrijfsethiek).

Wat zijn de voordelen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Door middel van een CSC-certificaat toont u aan dat uw onderneming werkt op een milieuvriendelijke, verantwoordelijke en duurzame manier. U kunt het certificaat dus zien als een bewijs van betrouwbaarheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid op het gebied van beton- en cementproductie. Iets wat interessant kan zijn voor uw klanten, aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Een voorsprong in aanbestedingstrajecten
Wanneer uw onderneming een CSC-certificering heeft kan dat voordelig voor u zijn wanneer u in een offerte- of aanbestedingstraject zit. Gecertificeerde bedrijven hebben hierin een voordeel door de duurzame en verantwoordelijke status die u met het certificaat verwerft.

Bedrijven die CSC-gecertificeerde ondernemingen inzetten, krijgen ‘credits’ voor een BREAAM-NL certificering. Hierdoor bent u als gecertificeerde onderneming extra aantrekkelijk voor bedrijven in een aanbestedingstraject. 

Hoe DPS u kan helpen met een CSC-certificering

Het behalen van een CSC-certificering kan erg moeilijk en tijdrovend zijn, zeker wanneer u geen expert bent op het gebied van duurzaamheid en beton. Door gebruik te maken van de expertise van DPS wordt u meegenomen in het traject en nemen wij u tijdens dit proces zo veel mogelijk werk uit handen. Hierdoor houdt u meer tijd over voor de dagelijkse bedrijfsvoering binnen uw onderneming. 

Het behalen van een CSC-certificering is een proces dat vaak in meerdere stappen verloopt. Wij ondersteunen u en uw organisatie gedurende dit hele proces. Dat begint bij een eerste intake en eindigt bij het behalen van de certificering. Wanneer u vragen of opmerkingen heeft, delen we graag onze kennis over de CSC-certificering en over duurzaamheid en milieu in het algemeen met u. 

Heeft u vragen over het traject rondom CSC-certificeringen, over hoe wij u kunnen helpen of andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Direct bellen Direct bellen