Wat is het verschil tussen VCA VOL en VCA BASIS?

VCA VOL en VCA BASIS. Twee trainingen waarin u leert veilig en gezond te werken. De definitie van VCA kent u al. Deze staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Wanneer u een diploma wilt halen, moet u echter kiezen tussen VCA VOL of VCA BASIS. Wat is het verschil tussen deze twee begrippen?

VCA VOL

Laten we beginnen met het begrip VCA VOL. De afkorting VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Het certificeringstraject is daarmee gericht op leidinggevend personeel en ZZP’ers. Met het behaalde diploma kunnen zij aantonen dat zij zelf en hun personeel weten hoe ze op een veilige en verantwoorde manier hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Heeft u een VCA VOL cursus afgerond? Dan krijgt u een examen waarin u zeventig vragen worden gesteld. Bij het behalen van het diploma heeft u aantoonbare kennis betreft de volgende zaken:

  • Wet- en regelgevingen betreft veiligheid
  • Onveilige situaties herkennen op de werkvloer
  • Arbeidsongevallen voorkomen

VCA BASIS

De VCA BASIS – voorheen VCA-1 en vaak afgekort als B-VCA – is een ander soort diploma. Deze is namelijk gericht op uitvoerende medewerkers op het gebied van veiligheid. Het doel van de VCA BASIS is dat uitvoerend personeel zonder leidinggevende rol veilig en gezond kunnen werken en dit ook aan kunnen tonen. Het bijbehorende examen bestaat uit veertig vragen, waarbij u bij diplomering meer kennis heeft over de volgende zaken:

  • Wet- en regelgevingen betreft veiligheid
  • Onveilig situaties herkennen op de werkvloer
  • Arbeidsongevallen voorkomen

Verschil VCA VOL en VCA BASIS

De twee cursussen lijken op het eerste oog veel op elkaar. Zeker als u kijkt naar de punten betreft kennis die u na afloop opgedaan heeft. Beide zijn bedoeld om het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidscultuur binnen uw organisatie te bevorderen. Voor welk certificaat u het beste kunt kiezen, hangt af van de functie en verantwoordelijkheden van de persoon binnen de organisatie. Het grote verschil is namelijk dat de VCA VOL gericht is op leidinggevenden en zzp’ers. VCA BASIS is juist gericht op personeel, zodat zij ook zonder de aanwezigheid van een leidinggevende veilig en gezond kunnen werken. Onderdeel van deze certificeringen is de VCA-persoonscertificering. Wat dat precies inhoudt, leggen we u hier uit. Heeft u interesse in de VCA VOL of VCA BASIS en wil u hier meer over weten? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. We kijken dan samen welke training het beste bij u past!

Direct bellen Direct bellen