Waarom ISO 9001 behalen voor uw organisatie?

Wanneer u bezig bent met de doelstellingen van uw organisatie en u wilt de kwaliteit op wat voor manier dan ook verhogen, dan kunt u haast niet om de ISO 9001 certificering heen. Deze certificering is namelijk een internationaal erkende norm voor kwaliteit. Met kwaliteit bedoelen we uw producten en/of diensten, maar ook processen en klanttevredenheid. In deze blog vertellen wij u meer over wat ISO 9001 inhoudt en waarom ISO 9001 voordelen kan opleveren voor uw organisatie. 

Wat houdt de ISO 9001 in?

Om erachter te komen wat voor voordelen de ISO 9001 certificering kan opleveren voor uw organisatie, moeten we onszelf eerst afvragen “wat houdt de ISO 9001 in?”. ISO staat voor “Internationale Norm voor Standaardisatie” en alle ISO-normen zorgen er dus voor dat processen, op welk gebied dan ook, worden gestandaardiseerd. Er zijn verschillende soorten ISO-certificaten zoals bijvoorbeeld ISO 45001 (dit is een norm voor Arbo en veiligheid) en ISO 14001 (dit is een norm voor duurzaamheid en milieu). Er zijn er in totaal duizenden van deze normen.

hand geeft 5 sterren

Zoals we in de introductie van dit artikel al aangaven is ISO 9001 een norm voor kwaliteit, waarmee u aantoont dat uw bedrijf in zowel de bedrijfsvoering als producten en diensten een constante kwaliteit levert. Om u te kunnen certificeren moet u allereerst een kwaliteitsmanagementsysteem (ook wel kwaliteitssysteem) opzetten. In dit systeem komt u diverse zaken tegen, waaronder:

  • Afspraken die worden gemaakt binnen de organisatie
  • Processen die zijn vastgelegd en geborgd in automatiseringssoftware
  • Overlegstructuren binnen de organisatie aan de hand van een agenda

Dit alles moet zorgen voor een handvat voor meer grip en controle op het behouden van kwaliteit en het verbeteren ervan.

Redenen waarom ISO 9001 verstandig is om te behalen

Het eerste en meest belangrijke voordeel van ISO 9001 is wel duidelijk: kwaliteit behouden en verbeteren binnen de organisatie. Echter zijn er nog meer redenen waarom ISO 9001 een goede keuze is voor vrijwel iedere organisatie, ongeacht formaat.

Lees ook: Waarom ISO 9001 voor de kleine ondernemer ook steeds belangrijker wordt

Hieronder hebben wij een aantal voordelen op een rij gezet die het behalen van het ISO 9001 certificaat met zich meebrengt:

  • Bedrijfsprocessen worden gestroomlijnd –Tijdens het opstellen van een kwaliteitsmanagementsysteem bent u proactief bezig met het verbeteren, structureren en optimaliseren van uw bedrijfsprocessen. Kortom, de processen worden een stuk beter gestroomlijnd. In de praktijk leidt dit vaak tot een betere werksfeer, lager ziekteverzuim en minder werkdruk.
  • Efficiëntie gaat omhoog – Doordat bedrijfsprocessen beter gestroomlijnd worden, gaat logischerwijs de efficiëntie omhoog. Zo is er meer rust en duidelijkheid onder medewerkers, want iedereen snapt wat hij of zij moet doen door de heldere instructies en werkafspraken.
  • Personeel voelt zich meer betrokken – Gestroomlijnde processen zorgen ervoor dat uw personeel zich meer betrokken voelt. Er is namelijk meer transparantie in de gehele organisatie. 
  • Makkelijker nieuwe opdrachten verkrijgen – Heeft u het ISO 9001 certificaat, dan zal u automatisch een voordeel hebben ten opzichte van uw concurrenten die dat niet hebben. Deze internationaal erkende norm wordt steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers. Het is immers bewijslast dat uw organisatie kwaliteit hoog in het vaandel heeft zitten. Ook zorgt ISO 9001 voor een stijging in klanttevredenheid waardoor klanten die komen, automatisch langer blijven.

medewerker in een oranje pak schrijft op een checklist

Al de bovenstaande argumenten dragen uiteindelijk bij aan een stijging in omzet. Een concurrentievoordeel zou meer potentiële opdrachten en klanten moeten opleveren. Bovendien zult u de klanten die komen, eenvoudiger behouden omdat u proactief bezig bent met kwaliteit leveren en voldoen aan de verwachtingen van uw klanten. Daarnaast zijn uw bedrijfsprocessen geoptimaliseerd, wat leidt tot lagere kosten. Zo zal bijvoorbeeld de productie minder snel stilliggen, want er worden minder fouten gemaakt. 

De ISO 9001 certificering behalen met DPS

Heeft het artikel uw interesse gewekt en bent u benieuwd hoe u aan de slag kunt met de ISO 9001 certificering voor uw organisatie? Laat DPS u helpen. Het behalen van het ISO 9001 certificaat kan namelijk complex en tijdrovend zijn als u hier geen expertise in heeft. 

Lees ook: De ISO 9001 certificeringseisen praktisch uitgelegd

Bij Diks Process Support hebben wij veel kennis en ervaring met ISO 9001 certificeringstrajecten. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op of vraag een adviesgesprek aan.

Direct bellen Direct bellen