Zo werkt u veilig in de herfst

De herfst is officieel begonnen. Een seizoen met regen, harde wind en lage temperaturen. Deze weersomstandigheden kunnen de veiligheid op de werkvloer beïnvloeden. Zonder adequate bescherming lopen u en uw medewerkers bijvoorbeeld risico op gezondheidsklachten als verkoudheid of onderkoeling. Hoe zorgt u voor optimale bescherming, zodat iedereen veilig kan werken?
veilig werken in de herfst

Wees voorbereid op kou en regen

Volgens de arbeidsinspectie bent u verplicht medewerkers een veilige werkplek te bieden. Goed omgaan met lagere temperaturen speelt hierin een cruciale rol. Koude en natte werkomstandigheden kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zoals verkoudheid (en daarmee ziekteverzuim). De eerste stap in veilig werken is daarom waterdichte en isolerende kleding te dragen. Zorg er echter voor dat deze kleding niet te strak zit: wanneer u tijdens het werk zweet, verliest uw lichaam warmte. Hierdoor krijgt u het sneller koud. Werkt u ook regelmatig binnen? Zorg er dan voor dat de werkplek goed is afgeschermd tegen kou en tocht. Geef medewerkers de mogelijkheid om zich regelmatig op te warmen en warme dranken te drinken, bijvoorbeeld door vaker pauzes in te lassen. Onze veiligheidskundige helpt u graag de werkplek tijdens de herfst veilig te houden.

Blijf goed zichtbaar

Zijn medewerkers beschermd tegen kou en regen? Dan bent u er nog niet: goed zichtbaar zijn is ook een essentieel onderdeel van veilig werken. Bij regen, sneeuw of mist bent u bijvoorbeeld minder zichtbaar langs de weg. Zorg er daarom voor dat de nieuwe werkkleding reflecterende elementen bevat. Vergeet ook niet de werkplek goed te verlichten, want tijdens de herfst wordt het sneller donker. Met goede verlichting zijn medewerkers niet alleen beter zichtbaar voor anderen, maar hebben zij zelf ook beter zicht om werkzaamheden veilig uit te voeren.

Neem maatregelen bij harde wind

De herfst brengt vaak harde wind met zich mee, wat het risico op ongevallen vergroot. Het KNMI waarschuwt u bij extreme weersomstandigheden. Werkt u op hoogte of met zware materialen tijdens harde wind? Dan is het verstandig om de volgende maatregelen te treffen om veilig te werken:

  • Voer geen hijswerkzaamheden uit bij windkracht 6 of hoger.
  • Zorg dat afzettingen verzwaard worden of zet deze op een veilige plek om te voorkomen dat ze omvallen of wegwaaien. Berg spandoeken of vlaggen op.
  • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij werkzaamheden op open vlaktes: hier waait het vaak harder en kan de gevoelstemperatuur snel dalen.
  • Blijf alert op rondwaaiende materialen, ook van buiten het werkgebied. Let bijvoorbeeld op vallende takken van bomen.

Val- en materiaalbescherming

Regen leidt tot natte bladeren en modder. Dit veroorzaakt gladheid en daarmee regelmatig valpartijen. Daarom is het van groot belang dat u paden en werkplekken vaak schoonmaakt en gebruikmaakt van antislip schoenen. Daarnaast moet u rekening houden met waterafvoer: waterophoping in kuilen of op platte oppervlakken kan struikel- en valgevaar opleveren. In de herfst is het belangrijk om niet alleen uzelf en uw medewerkers te beschermen tegen de kou, maar ook de materialen waarmee u werkt. Deze kunnen namelijk ook gevoelig zijn voor lage temperaturen en regen: ze kunnen sneller slijten, waardoor ze minder betrouwbaar zijn. Zorg er daarom voor dat materialen goed worden afgedekt en zoveel mogelijk van de grond worden opgeslagen. Controleer regelmatig op roest en defecten en voer tijdig onderhoud uit.

Kortom: om in de herfst een veilige werkplek te waarborgen, moet u rekening houden met veel factoren. Daarom is het verstandig om een externe veiligheidskundige in te schakelen of uw werkplek grondig te laten inspecteren. Neem hiervoor gerust contact met ons op!

Direct bellen Direct bellen