Veiligheidsladder certificering behalen met DPS

Wanneer u geen expert bent op het gebied van Arbo en veiligheid, kan het helaas zeer tijdrovend en ingewikkeld zijn om de Veiligheidsladder certificering zelfstandig te behalen.

  • U wordt dezelfde dag teruggebeld
  • Telefonische inventarisatie met één van onze experts
  • Uw huidige situatie & kansen in kaart gebracht

Laat uw gegevens achter, dan nemen wij contact op.

Geheel vrijblijvend

Wij nemen binnen één werkdag contact met u op voor het afstemmen van de wensen zodat wij een passende oplossing kunnen bieden.

Als u met ons het traject van certificering in gaat, nemen wij u tijdens dit proces zo veel mogelijk werk uit handen. Hierdoor houdt u tijd over voor de dagelijkse bedrijfsvoering binnen uw organisatie.

We ondersteunen u gedurende het hele proces, vanaf de eerste intake, tot aan het behalen van de Safety Culture Ladder certificering. Waar u vragen of opmerkingen heeft delen we graag onze kennis over de Veiligheidsladder certificering en over Arbo en veiligheid in het algemeen met u.

Adviesgesprek aanvragen →

Informatie over de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder)

De Veiligheidsladder (of in het Engels Safety Culture Ladder) is een instrument om te meten in welke maten het veiligheidsbewustzijn aanwezig is onder medewerkers van een organisatie. Het doel van de Veiligheidsladder is om te zorgen dat het veiligheidsbewustzijn uiteindelijk stijgt en het aantal ongevallen daalt.

De Veiligheidsladder bestaat uit 5 niveaus (of treden) waarop een onderneming zich kan laten certificeren. Iedere trede hoger in de Veiligheidsladder is een hogere mate van veiligheidsbewustzijn. Hou er rekening mee dat een certificering op een hoger niveau automatisch betekent dat u óók de certificeringen voor de onderliggende niveaus dient te behalen. De niveaus zijn als volgt opgebouwd:

  • Veiligheidsladder trede 1: Pathologisch (wat niet weet wat niet deert).
  • Veiligheidsladder trede 2: Reactief (in actie komen nadat er iets mis is gegaan/ een ongeval heeft plaatsgevonden).
  • Veiligheidsladder trede 3: Berekenend (nemen van verantwoordelijkheid met betrekking tot veiligheid op de werkvloer).
  • Veiligheidsladder trede 4: Proactief (er wordt door alle lagen in een organisatie in een voortdurend proces gewerkt aan het verbeteren van veiligheidsbewustzijn en veiligheid).
  • Veiligheidsladder trede 5: Vooruitstrevend (veiligheid zit compleet verweven in alle bedrijfsprocessen en de bedrijfscultuur en er wordt in iedere situatie veilig gehandeld).

Interesse om uw bedrijf te certificeren voor de Veiligheidsladder? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Per 1 januari 2022 wordt de Veiligheidsladder stapsgewijs verplicht bij grote aanbestedingen in de bouw. Dit geldt voor zowel (onder)aannemers als voor opdrachtgevers.

Er wordt gesteld dat (onder)aannemers en opdrachtgevers in de gehele bouwketen tenminste trede 3 van de Veiligheidsladder moeten behalen. Indien de onderneming minder dan 5 werknemers telt of het contract een waarde van maximaal 100.000 EUR betreft, wordt de Veiligheidsladder niet verplicht gesteld.

Lees ook: Waarom wordt de Safety Culture Ladder verplicht in 2022

Om niveau 3 te halen op de Veiligheidsladder (het niveau dat vanaf 2023 vereist wordt door de ondertekenaars van de GCVB) dient er een veiligheidsmanagementsysteem, of veiligheidssysteem opgezet en ingevoerd te worden binnen een organisatie. Vervolgens wordt het systeem getoetst door een officiële instantie, waarna het certificaat afgegeven wordt.

Wilt u zich certificeren voor de Veiligheidsladder? DPS kan u hierbij helpen! Vraag vrijblijvend een advies gesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

De Veiligheidsladder certificering is bedoeld voor iedere beroepsgroep of branche die zich bezighoudt met gevaarlijk of risicovol werk en binnen de organisatie meer bewustzijn voor veiligheid wil creëren.

Vanuit de “Governance Code Veiligheid in de Bouw” (GCVB) is er de verplichting om aan de norm van de Veiligheidsladder te voldoen voor aanbestedingen en contracten in de bouw. Dus voor ondernemingen in de bouw en in de bouwsector essentieel om certificering voor de Veiligheidsladder te halen.

Het eerdergenoemde veiligheidssysteem omvat regels, processen en maatregelen die opgetekend worden en daarna worden geïmplementeerd binnen de verschillende afdelingen van een organisatie. Aan de hand van dit systeem wordt een bedrijfsvoering opgezet die zorg draagt voor het creëren van een groter veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie.

A title

Image Box text

Virtual support van DPS

DPS biedt niet alleen tijdens het certificeringstraject ondersteuning, maar eventueel ook erna. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van virtual support. Ondersteuning op afstand dus, terwijl u achter de computer zit. Het voordeel hiervan is dat u gericht vragen kunt stellen en wij u gericht kunnen ondersteunen, zodat u precies de hulp krijgt die u nodig heeft en geen extra kracht in hoeft te huren.

Gratis demo veiligheidssysteem

Ter ondersteuning van het veiligheidssysteem biedt DPS de optie om gespecialiseerde software te leveren die het mogelijk maakt de processen op het gebied van Arbo en veiligheid binnen uw organisatie continue te monitoren en te verbeteren waar mogelijk. Kijk hier voor een gratis demo van onze KAM managementsysteemsoftware

Stappen naar Veiligheidsladder certificering

Direct starten? Vraag een adviesgesprek aan.